Flori cu…abateri comerciale grave


Intră acum și în grupul de

Comisarii suceveni ai Protecţiei Consumatorilor au efectuat un control privind respectarea prevederilor legale la comercializarea florilor, plantelor de apartament şi de gradină, ornamentelor florale şi a altor materiale destinate întreţinerii acestora -pământ de flori, îngrăşăminte, produse pentru îngrijirea plantelor -luciu pentru plante, insecticid cu efect lustrant, insecticid, tratament total.

„Au fost controlaţi 35 operatori economici, 2 dintre aceştia desfăşurându-şi activitatea de comercializare şi on-line. S-au constatat abateri de la prevederile legale la toţi operatorii economici controlaţi. Au fost aplicate 24 amenzi contravenţionale în valoare de 47.500 lei şi 11 avertismente. S-au dispus 18 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse în valoare de 34.146” precizează directorul adjunct coordonator al Comisariatului Judeţean al Protecţiei Consumatorilor (CJPC) Suceava, Elena Oanea.

S-au constatat abateri privind informarea consumatorilor constând în lipsa instrucţiunilor de replantare, îngrijire, tipul de pământ recomandat la plante de ghiveci, la un număr de 14 operatori economici cu acest obiect de activitate iar, o altă societate ce comercializa plante de grădină- tuia, magnolie etc, nu oferea consumatorilor nici un fel de informaţie privind replantarea acestora, perioada din an când se recomandă replantarea, întreţinerea lor.

La 4 comercianţi s-a constat lipsa traducerii privind instrucţiunile de utilizare şi avertismentele la unele produse de îngrijire a plantelor. „Lipsa acestor avertismente este o abatere gravă, având în vedere că soluţiile pentru îngrijirea plantelor, insecticidele, soluţiile împotriva gândacilor, îngrăşămintele sunt extrem de periculoase în lipsa acestor avertismente” spune Elena Oanea.

„SC ROMPEISAJ SRL Suceava deţine un site de prezentare a produselor pe care le comercializează şi deasemenea, a serviciilor oferite. Pe site era prezentat materialul demdrologic fără nici o informaţie cu privire la perioada din an în care arborii se plantează, substratul folosit pentru plantare, locul în care se plantează(însorit sau nu),etc. Pe acelaşi site se prezentau şi mobilier şi ornamente de grădină fără nici o informaţie cu privire la dimensiuni, materialele din care sunt confecţionate” mai menţionează directorul adjunct coordonator al CJPC Suceava.


Intră acum și în grupul de