FOTO // Gospodării din Băișești și Manolea, puternic afectate de incendii izbucnite în aceeași zi. În ambele cazuri, proprietarii au suferit atacuri de panică


Intră acum și în grupul de

În cursul zilei de sâmbătă, 11 decembrie, două gospodării din județul Suceava au fost afectate de incendii, a informat sergent-major Radu Gabriel din cadrul ISU Suceava care a transmis și recomandările pompierilor pentru evitarea incendiilor specifice sezonului rece și nu doar. În ambele cazuri proprietarii au suferit atacuri de panică.

Incendiu în localitatea Băișești

În jurul orei 08:00, pompierii au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din Băișești. La sosirea echipajelor, ardea interiorul unei camere de locuit, cu pericol de propagare la întreaga locuință.

Au ars camera de locuit, pe o suprafață de aproximativ 12 metri pătrați, elemente de mobilier, electrocasnice și s-au degradat celelalte camere din locuință.

Pe timpul intervenției, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical proprietarului, în vârstă de 82 de ani, care a suferit un atac de panică, ulterior acesta fiind transportat la spital.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un scurtcircuit electric, produs de aparate electrice lăsate sub tensiune.

Incendiu în localitatea Manolea

După amiaza un alt incendiu a izbucnit la o gospodărie din satul Manolea, comuna Forăști. La sosirea echipajelor, ardea acoperișul casei de locuit, cu pericol de propagare la întreaga locuință, dar și la anexele gospodăriei.

A ars acoperișul casei de locuit, construit din lemn și acoperit cu azbest, pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați și s-au degradat plafoanele locuinței cu bunurile din interior.

Pe timpul intervenției, echipajul SAJ a acordat primul ajutor medical proprietarei, în vârstă de 62 de ani, care a suferit un atac de panică, ulterior aceasta a refuzat transportul la spital.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic, generat de amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijlocul de încălzire (sobă cu acumulare de căldură)

Recomandări:

Coșuri pentru evacuarea fumului

        – coşurile, burlanele şi canalele vor fi curăţate obligatoriu cel puţin o dată pe an;

        – în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care scânteile să se răspândească şi să constituie surse de aprindere;

        – coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor.

Sobe cu şi fără acumulare de căldură

        – sobele vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate de persoane specializate şi autorizate;

        – pardoseala combustibilă din faţa uşilor sobelor va fi protejată cu o tablă de dimensiunile 50×70 centimetri, asigurând astfel protecţia faţă de căderea accidentală a jarului sau a lemnelor aprinse;

        – focul din sobe va fi supravegheat în permanenţă;

        – nu lăsaţi copiii să alimenteze soba;

        – evitaţi supraîncălzirea sobelor;

        – nu se va încărca soba cu lemne pe parcursul nopţii.

        Instalaţii electrice

        – se vor utiliza întrerupătoare, prize sau cabluri electrice fără defecţiuni sau improvizaţii;

        – se vor utiliza numai siguranţe omologate în tablourile electrice;

        – evitaţi suprasolicitarea instalaţiilor electrice.

Instalaţii de încălzire

        – aprinderea focului la aragaz sau în sobele alimentate cu gaze naturale se va face pe principiul „gaz pe flacără”;

        – cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat şi se vor stinge cu apă;

        – verificarea etanşeităţii buteliei de aragaz şi a instalaţiei de alimentare cu gaze se va face numai cu emulsie din apă şi săpun; în niciun caz cu flacără deschisă;

        – pentru încălzirea camerelor de locuit se vor utiliza numai aparate electrice omologate.


Intră acum și în grupul de