An scolar nou, cu probleme vechi: lipsa autorizatiei sanitare de functionare


Intră acum și în grupul de

La fiecare început de an şcolar, se discută despre eterna lipsă a autorizaţiilor sanitare de funcţionare a unităţilor de învăţământ, fără însă a se rezolva mare lucru. Ministerul Educaţiei a insistat ca şcolile să se preocupe pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare până la începerea anului şcolar, dar în judeţul Suceava doar 10 unităţi şcolare au solicitat eliberarea autorizaţiei pe propria răspundere, a declarat directorul executiv interimar al DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei.

Patru dintre ele sunt de la Moara, iar una este din municipiul Suceava. „Noi suntem obligaţi să le verificăm, după ce le dăm autorizaţie, le dăm un program de conformare, dar şcolile trebuie să prezinte dovezi că au surse de finanţare pentru remedierea deficienţelor. Dacă nu, le retragem autorizaţia. Sunt în judeţ unităţi şcolare care nu au avut niciodată autorizaţie sanitară de funcţionare, sunt şi care nu şi-au aplicat viza anuală, conform legii”, a precizat dr. Abiţei.

Majoritatea şcolilor din municipiul Suceava au solicitat avizarea autorizaţiei pe anul acesta, printre ele fiind Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, Colegiul Naţional „Samuil Isopescul”, Colegiul Economic, Colegiul de Informatică, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul de Artă, Şcolile generale Nr. 4, 7, 8 şi 9.

DSP Suceava va începe inspecţiile de verificare a felului în care sunt îndeplinite condiţiile igienico-sanitare în şcoli la începutul lunii septembrie, întrucât „în august nu avem cu cine sta de vorbă”, personalul fiind în concediu, a mai spus directorul DSP Suceava.

În anul şcolar trecut, din cele peste 900 unităţi de învăţământ din judeţ doar 20% erau autorizate sanitar, majoritatea celor neautorizate fiind în mediul rural. Motivele principale pentru care nu îndeplinesc condiţiile de autorizare sunt lipsa apei curente şi grupurile sanitare necorespunzătoare.


Intră acum și în grupul de