DSP Suceava cere spitalelor si cabinetelor medicale sa verifice aparatura din donatii


Intră acum și în grupul de

Spitalele şi cabinetele medicale din judeţul Suceava ce au primit aparatură medicală din donaţii sunt atenţionate de către conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava să verifice dacă sunt respectate prevederile Legii dispozitivelor medicale. „Aparatura din ajutoare, dacă nu e în bună regulă, pacienţii au de suferit. Legea precizează toate aspectele legate de utilizarea, controlul şi organismul care monitorizează dispozitivele medicale, la nivelul unităţii sanitare. Aparatura primită prin donaţii trebuie să fie avizată de Ministerul Sănătăţii. Legea 176 din 2000 prevede şi sancţiuni serioase, dacă nu se respectă regimul aparaturii”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP, bioing. Adrian Popescu.

Potrivit acestuia, aceeaşi atenţie trebuie îndreptată şi asupra aparaturii de înaltă performanţă primită sau achiziţionată de spitale. Firmele cu care se încheie contract de colaborare pentru monitorizare trebuiesc contactate în permanenţă căci aparatura este destul de greu de urmărit după ce iese din garanţie. „Trebuie aleasă cu atenţie persoana care continuă service-ul aparaturii şi face calibrarea”, a subliniat Adrian Popescu.

Potrivit legii menţionate, dispozitivele medicale pot fi puse pe piaţă, în funcţiune sau utilizate numai dacă sunt certificate şi înregistrate în condiţiile legii, astfel încât să nu afecteze siguranţa şi sănătatea pacienţilor, utilizatorilor precum şi a mediului înconjurător. Totodată, dispozitivele medicale trebuie să fie instalate, întreţinute şi folosite corect, conform cu scopul propus. Singura autoritate competentă şi decizională în domeniul aparaturii medicale este Ministerul Sănătăţii, în cadrul căruia funcţionează Comisia pentru dispozitive medicale, alcătuită din experţi pe domenii medicale.

La rândul lor, utilizatorii aparaturii au obligaţia de a institui şi de a aplica un program de supraveghere a dispozitivelor medicale care să ţină seama de riscul, domeniul de utilizare şi complexitatea acestora, de a asigura verificarea periodică, întreţinerea şi repararea dispozitivelor medicale, şi de a comunica producătorilor şi ministerului orice incident survenit in timpul utilizării, spune legea.

Încălcarea prevederilor acestei legi atrage răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravenţională sau penală, după caz, potrivit legii.


Intră acum și în grupul de