Munitie din al Doilea Razboi Mondial neexplodata, la Frasin si la Brodina


Intră acum și în grupul de

Mai multe elemente de muniţie au fost descoperite în ultimele zile în judeţ, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, formată din lt. col. Anton Cristinel, maistrul militar Iulian Pentilescu intervenind pentru asanare. Potrivit ISU „Bucovina” Suceava marţi, 24 august a.c., ora 07.00, pirotehnicienii s-au deplasat cu o autospecială în comuna Brodina, sat Brodina de Jos. Aici, o firmă de construcţii ce executa lucrări în zona podului ce traversa pârâul Brodina, în timpul lucrărilor de excavaţie, au descoperit două elemente de muniţie.

Echipa pirotehnică a executat operaţiunile specifice în astfel de cazuri, de cercetare şi detectare, identificând şi ridicând şase proiectile explozive de calibrul 152 mm şi două mine antitanc, echipate cu focos, în perfectă stare de funcţionare, provenind din al Doilea Război Mondial.

Datorită condiţiilor deosebite de manipulare şi transport, un proiectil cântărind aproximativ 55 kg., pirotehniştii au decis ca zona să fie izolată şi păzită, urmând ca doua zi, muniţia să fie distrusă controlat în condiţii de siguranţă.

Miercuri, 25 august 2010, pirotehnicienii au executat lucrări de distrugere a muniţiei, folosind nouă kg de trotil, trei capse detonante electrice şi 10 ml cablu electric pirotehnic. Zona a fost asigurată, paza fiind executată de echipaje de poliţie de la Posturile de Poliţie Brodina şi Ulma. Muniţia a fost distrusă în deplină siguranţă, neînregistându-se incidente pe parcursul desfăşurării misiunii.

Joi, 26 august a.c., pirotehniştii, în urma unui apel primit la 112, s-au deplasat în satul Plutoniţa, oraş Frasin, pentru identificarea şi ridicarea unui element de muniţie. Un localnic, în timp ce executa lucrări de reparaţii la împrejmuirea unei proprietăţi, a observat un obiect ce părea a fi un element de muniţie.

Echipa pirotehnică a cercetat şi detectat zona, identificând şi ridicând o bombă explozivă de aruncător de calibrul 82 mm, echipată cu focos, în perfectă stare de funcţionare, provenind din al Doilea Război Mondial.

Operaţiunea de transport a elementului de muniţie de la locul identificării până la autospeciala pirotehnică, aproximativ 2 km, s-a făcut manual, fiind complexă şi riscantă deoarece traseul a fost impracticabil şi greu accesibil, existând pericolul ca la cel mai mic şoc sau manevrare greşită, bomba să explodeze. La ambele misiuni s-au executat, la faţa locului, şi instructaje privind modul de comportare în cazul descoperii de muniţie rămasă neexplodată.


Intră acum și în grupul de