Presiuni ale parintilor din Poieni-Solca pentru mentinerea scolii


Intră acum și în grupul de

Şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Petru Carcalete a informat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că, în judeţul Suceava s-au desfiinţat 54 de unităţi de învăţământ, din care 37 de şcoli cu clasele I-IV, majoritatea cu învăţământ simultan, 15 grădiniţe şi două şcoli cu clasele I-VIII. Acesta a declarat că numărul claselor cu predare simultană s-a redus simţitor, iar unele şcoli mici s-au desfiinţat, dar există părinţi care „creează presiuni” Inspectoratului Şcolar Judeţean ca şcolile să funcţioneze în continuare.

„Avem situaţii de şcoli cu învăţământ simultan, care, la un loc, nu au copii nici de-o clasă, dar ei doresc menţinerea lor, ceea ce e imposibil. Este cazul Şcolii Poieni-Solca, care e la o distanţă de doar 3 km de centru, iar acolo este şi microbuz pentru transportul elevilor. Calitatea învăţământului simultan lasă mult de dorit şi nu vom fi de acord să nu se desfiinţeze, nu poate funcţiona legal”, a subliniat şeful IŞJ Suceava.

Acesta a spus că aceeaşi situaţie se înregistrează şi cu Şcoala cu clasele V-VIII de la Glodu-Panaci, care de asemenea a fost desfiinţată fiindcă avea foarte puţini elevi şi nu îndeplinea condiţiile legale de funcţionare.

„La Glodu nu este niciun elev de clasa a VI-a, sunt doar 7 elevi de-a VII-a, 12 de-a V-a şi 10 de clasa a VIII-a. Prin urmare, acolo nu putem discuta nici de învăţământ simultan. Este adevărat că nici distanţa de la Glodu la Panaci nu e mică, nici drumul nu e foarte bun, dar este microbuz şi pot fi transportaţi în condiţii satisfăcătoare până la Şcoala din Panaci, dar drumul este în lucru şi la anul vor avea un drum foarte bun. Primăria ar dori menţinerea acestei şcoli dar noi, legal nu avem cum să o susţinem”, a mai adăugat şeful IŞJ Suceava.

„În rest nu sunt probleme cu şcolile desfiinţate” a afirmat Petru Carcalete menţionând că elevii vor fi transportaţi la şcolile de centru cu mijloacele de transport ale şcolilor sau primăriilor, după caz.

Pe de altă parte, la recenta vizită de lucru a ministrului Educaţie, Daniel Funeriu, în conferinţă de presă şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete a anunţat că nici o şcoală nu va fi închisă în judeţ. Afirmaţia şefului IŞJ Suceava a venit după ce Daniel Funeriu a spus că a solicitat tuturor şefilor de Inspectorate Şcolare Judeţene să nu închidă nici o şcoală în cazul în care nu există ca alternativă condiţii bune de transport a elevilor.

„Am discutat şi cu domnul inspector Carcalete despre cazurile pe care le aveţi în nordul judeţului, şcoli de la care copiii nu pot să meargă în altă localitate, pentru că sunt distanţe foarte mari. Deci nu se pune problema închiderii acestor şcoli”, a spus ministrul Educaţiei. Daniel Funeriu a spus că singurele şcoli care vor fi închise vor fi cele care nu au condiţii bune de studiu şi de unde copiii pot fi transportaţi în condiţii optime la o altă unitate de învăţământ.

„Scopul nostru este optimizarea oportunităţii educaţionale şi doar pe plan secund vine economia financiară. Pentru că cea mai mare economie o facem atunci când dăm copiilor o educaţie bună”, a spus ministrul Funeriu.

În noul an şcolar în judeţul Suceava vor funcţiona 866 de unităţi de învăţământ, din care 228 sunt cu personalitate juridică, restul fiind structuri ale acestora.


Intră acum și în grupul de