Mai putin de jumatate dintre elevii din judet invata in scoli autorizate sanitar


Intră acum și în grupul de

Situaţiile privind unităţile şcolare autorizate din judeţul Suceava sunt întocmite diferit de Inspectoratul Şcolar (IŞJ) Suceava şi de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava de aceea cifrele se bat mereu cap în cap. Dacă DSP face liste privind numărul de unităţi autorizate sanitar, IŞJ, mai nou centralizează numărul de elevi ce învaţă în şcoli autorizare sanitar. „Nu poţi să compari o şcoliţă cu 500 de elevi ce este autorizată cu una cu peste 1000 de elevi” a declarat şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia un procent de 41% dintre elevii suceveni vor începe anul şcolar 2010 – 2011 în unităţi de învăţământ autorizate, 30% în şcoli aflate în curs de autorizare şi care au depus documentaţiile necesare, diferenţa de 29% urmând să înveţe în şcoli care în condiţiile date nu pot fi autorizate.
În judeţ învaţă 126.600 de elevi şi preşcolari.

Pe de altă parte adjunctul DSP Suceava, Ludovic Abiţei declara recent că în judeţul Suceava doar 10 unităţi şcolare au solicitat eliberarea autorizaţiei pe propria răspundere.
Patru dintre ele sunt de la Moara, iar una este din municipiul Suceava. „Noi suntem obligaţi să le verificăm, după ce le dăm autorizaţie, le dăm un program de conformare, dar şcolile trebuie să prezinte dovezi că au surse de finanţare pentru remedierea deficienţelor. Dacă nu, le retragem autorizaţia. Sunt în judeţ unităţi şcolare care nu au avut niciodată autorizaţie sanitară de funcţionare, sunt şi care nu şi-au aplicat viza anuală, conform legii”, a precizat dr. Abiţei.

Majoritatea şcolilor din municipiul Suceava au solicitat avizarea autorizaţiei pe anul acesta, printre ele fiind Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, Colegiul Naţional „Samuil Isopescul”, Colegiul Economic, Colegiul de Informatică, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul de Artă, Şcolile generale Nr. 4, 7, 8 şi 9.

În anul şcolar trecut, din cele aproximativ 900 unităţi de învăţământ din judeţ doar 20% erau autorizate sanitar, majoritatea celor neautorizate fiind în mediul rural. Motivele principale pentru care nu îndeplinesc condiţiile de autorizare sunt lipsa apei curente şi grupurile sanitare necorespunzătoare.


Intră acum și în grupul de