DSP Suceava cere populatiei sa nu abuzeze de apelul unic de urgenta (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava solicită sucevenilor să nu abuzeze de apelul unic de urgenţă 112 şi să sune „cu responsabilitate” numai în caz de urgenţe, pentru a „nu bloca serviciul”.

Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, bioing. Adrian Popescu, a făcut intervenţia marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, după ce conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava a sesizat DSP că „o persoană solicită abuziv ambulanţa de mai multe ori pe zi”.

„Rugăm persoanele care solicită ambulanţa să o facă responsabil şi doar în situaţii când e necesară, să nu blocheze acest serviciu pentru că în altă parte poate că există cineva care, chiar are o urgenţă. Există reţeaua de asistenţă primară chiar dacă se fac programări. Există şi serviciul de consultaţii la domiciliu în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă dar această apelare trebuie făcută cu responsabilitate”, a menţionat Adrian Popescu.

Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava, Daniel Martiniuc a precizat că, în general, lumea sună al 112 pentru probleme serioase, iar cazul pe care l-a sesizat DSP este unul de „dependenţă de ambulanţă”.

Persoana dependentă de ambulanţă este o pensionară de 66 ani din cartierul sucevean Burdujeni, care de 3 ani sună de câteva ori pe zi la 112, anunţând că se simte rău. „Pacienta solicită ambulanţa zilnic pentru monitorizarea tensiunii, pentru testarea glicemiei sau administrarea medicaţiei şi are preferinţe legate de ce cadre medicale să vină”, a spus Adrian Popescu.

Femeia respectivă suferă totuşi de hipertensiune arterială oscilantă, cardiopatie ischemică şi un diabet zaharat tip II, dar invocă şi dureri imaginare, pentru ea nevoia de cei de la ambulanţă fiind un fel de dependenţă psihică. De altfel, ea a fost şi internată pentru a primi ajutor calificat psihiatric, dar a fugit în aceeaşi zi, a spus directorul SAJ Suceava.

În astfel de cazuri situaţia e delicată întrucât legislaţia nu permite amendarea persoanelor care solicită abuziv ambulanţa şi nici nu există obligaţia ca aceasta să plătească maşina solicitată.


Intră acum și în grupul de