Prefectura Suceava va cere primariilor sa includa in bugete bani pentru siguranta scolilor (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Decesul liceanului de 17 ani înjunghiat în apropierea unui liceu craiovean a readus în discuţie, la Reuniunea anuală de management instituţional ce a avut loc vineri, la Şcoala Creştină Filadelfia Suceava, problema siguranţei în şcoli.

Prezentă la şedinţa cu directorii de instituţii de învăţământ din judeţul Suceava, Angela Zarojanu, subprefect de Suceava a informat că la nivelul instituţiei a fost elaborat un sistem cadru de măsuri privind siguranţa, iar la pregătirea bugetelor pentru anul următor trebuie incluse sume de bani pentru realizarea acestora.

„Vom solicita primăriilor să includă în bugete bani pentru siguranţa şcolilor. Vom urmări aceste lucruri prin rapoartele care vor sosi de la Inspectoratul Şcolar. Acolo unde aveţi probleme, să vă adresaţi Inspectoratului Şcolar pentru ca noi să putem interveni prin autorităţi”, le-a cerut directorilor de şcoli, subprefectul Angela Zarojanu.

Potrivit unui raport întocmit de IŞJ Suceava, la începutul anului şcolar, un număr de 166 de unităţi de învăţământ din judeţul Suceava şi-au montat dispozitive de alarmă sau camere de supraveghere video pentru asigurarea securităţii în incinta şcolii. Dintre acestea, 73 de şcoli sunt dotate cu camere video, iar 76 de unităţi de învăţământ sunt prevăzute cu sisteme de alarmă. De asemenea, alte 76 de şcoli din Suceava şi-au angajat paznici sau au apelat la serviciile unei firme de pază şi protecţie pentru a le asigura securitatea.

Totodată, 200 de unităţi de învăţământ au apelat la iluminat de securitate, iar 165 de şcoli din judeţ au apelat la alte metode de asigurare a securităţii în incinta unităţii, precum împrejmuirea şi delimitarea spaţiilor care aparţin unităţii de învăţământ sau legitimarea şi înregistrarea persoanelor care intră în şcoală.

În unele unităţi şcolare au existat sesizări din partea părinţilor privind necesitatea intensificării măsurilor de securitate a elevilor. Este vorba despre Grupul Şcolar Bivolărie, Grupul Şcolar „Tomşa Vodă” Solca, Colegiul Naţional „Laţcu Vodă” Siret, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, şi în localităţile Câmpulung Moldovenesc, Sadova, Moldova Suliţa, Breaza, Moldoviţa, Vatra Dornei, Broşteni, Frasin, Ostra, Cârlibaba, Ciocăneşti, Vatra Moldoviţei, Gura Humorului, Mănăstirea Humorului, Capu Câmpului, Boroaia şi Păltinoasa.

În ceea ce priveşte asigurarea securităţii în spaţiile de învăţământ, conducerile şcolilor din judeţ apreciază că există o foarte bună colaborare cu Poliţia şi Jandarmeria.

Precizăm că joi, doi elevi au fost înjunghiaţi de un tânăr în apropierea Liceului „Tudor Arghezi” din Craiova. Mai mulţi elevi de clasa a 11-a se îndreptau spre liceu. Ei au fost aşteptaţi de un grup de tineri, iar doi dintre elevi au fost înjunghiaţi. Unul dintre ei a fost înjunghiat în inimă şi a murit. Celălalt este în afara oricărui pericol.


Intră acum și în grupul de