Dosarele de pensionare ilegale vor lasa medicii fara drept de libera pratica


Intră acum și în grupul de

Măsura de a-i lăsa fără drept de liberă practică pe medicii care avizează nejustificat dosare de pensionare pe caz de boală este considerată ca fiind „prea dură” de către secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor, dr. Doina Draga Buimistriuc. „Într-o comisie sunt şase, şapte medici şi nu cred că poţi să-i consideri pe toţi infractori, să-i acuzi că s-au pus pe pensionat aiurea. Este şi un lucru subiectiv, fiindcă nu întotdeauna criteriile de pensionare sunt foarte clare. Oricum, nu s-a pensionat nimeni niciodată decât cu diagnostice grave, care sunt vizibile”, a spus dr. Doina Draga Buimistriuc.

În judeţ, ultimul control derulat la solicitarea Guvernului, a arătat că 283 de suceveni deţin concomitent permis de conducere auto şi certificat de handicap vizual grav sau accentuat. Handicap vizual grav înseamnă că persoana respectivă nu vede până în 2 metri, respectiv că vede cu a 30-a parte a fiecărui ochi, iar handicap accentuat înseamnă că nu vede la 4 m sau vede cu a 12-a parte din ochi. Nici măcar gradul mediu de handicap vizual nu este compatibil cu calitatea de şofer deoarece acesta se acordă dacă omul nu vede la 6 metri distanţă.

Medicii care vor semna dosare de pensionare pe caz de boală despre care se constată ulterior că au fost încheiate nejustificat vor rămâne fără drept de liberă practică. Este decizia luată de Guvern în şedinţa de miercuri, măsura fiind determinată de faptul că o treime din totalul celor 80% dosare de pensionare pe caz de boală verificate recent de Executiv erau încheiate ilegal.

Guvernul a stabilit totodată să înfiinţeze o structură unică pentru verificarea tuturor prestaţiilor sociale. Atribuţiile Consiliului Superior de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă vor fi extinse şi instituţia va putea sesiza Colegiul Medicilor în situaţiile de încălcare gravă a normelor legale în vigoare privind exercitarea profesiei de medic.

Pe de altă parte, Executivul a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi a serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă, pentru a combate pensionările frauduloase de invaliditate.

Prin noile modificări, Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă va putea analiza şi aviza din punct de vedere medical şi metodologic cazurile propuse spre soluţionare, va putea reexpertiza cazurile înaintate spre soluţionare de către comisiile de avizare şi control.


Intră acum și în grupul de