Donatori de sange putini, in luna octombrie


Intră acum și în grupul de

Luna octombrie este una mai slabă în ceea ce priveşte numărul de donatori de sânge faţă de luna anterioară. Directorul Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava, Maria Pilat a precizat joi, că până la sfârşitul luni se estimează un număr de 500 de donatori, dar luna octombrie este o lună „mai proastă faţă de luna trecută”, când au fost 543 donatori. „Lumea e ocupată cu muncile agricole, iar un procent semnificativ dintre donatorii fidelizaţi provin din mediul rural. Cred că sunt ocupaţi cu muncile la câmp, dar după încheierea acestora este posibil să revină” a declarat Maria Pilat precizând că „cererile sunt asigurate cât de cât”.

„Sunt cereri de la spitalele din judeţ dar şi de la alte centre de transfuzii din ţară, din judeţele unde sunt suceveni internaţi în spitale. Pentru a le putea onora trebuie ca aparţinătorii acelor pacienţi să vină şi să doneze la noi, pentru a onora măcar o parte din solicitare”, a subliniat directorul CJTS Suceava adăugând că spitalele din judeţ sunt cele prioritare.

Consumatorul principal de sânge este Spitalul Judeţean Suceava, urmat de Rădăuţi şi Fălticeni. Se mai cere la Câmpulung Moldovenesc şi la Vatra Dornei, dar mai puţin. „Vinerea comenzile sunt mai mari, pentru că trebuie asigurat week-end-ul” a menţionat Maria Pilat. Aceasta a arătat că pentru spitalele la distanţe mai mari se încearcă să se onoreze cererea şi sută la sută.

CJTS Suceava are sânge pentru toate grupele, mai puţin pentru RH negativ, dar şi comenzile pentru această grupă sunt foarte mici.

Toţi cei care vin să doneze sânge primesc la o donare şapte tichete a câte 8,48 lei, respectiv 59,36 de lei.

Maia Pilat a precizat că deocamdată nu sunt probleme în privinţa acordării tichetelor, însă îşi face griji în privinţa achitării utilităţilor. „Nu ne hazardăm în cheltuieli ci numai cât să ne continuăm activitatea. Sperăm să nu se dea iarăşi zile de concediu fără plată aşa cum se zvoneşte pentru că ar fi o problemă”, a spus directorul CJTS Suceava arătând că nu speră la o redresare, prea curând a situaţiei.

Potrivit normelor în vigoare, intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile. La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în 3-4 ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.

Pot fi donatoare de sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. În ceea ce priveşte limita maximă a vârstei de donare, directorul CJTS Suceava a ţinut să sublinieze că se acceptă persoane de 59 de ani să doneze, în cazul celor care au mai făcut acest lucru. „Nu poţi să vii la vârsta de 59 de ani şi să faci prima donare”, a afirmat Maria Pilat.

De asemenea, nu sunt primite la recoltare femeile care cântăresc mai puţin de 58 kg, în cazul bărbaţilor greutatea corporală minimă fiind de 60 kg. Totodată, tensiunea arterială maximă nu are voie să depăşească 180 mmHg, iar cea minimă 100 mmHg.

Nu pot da sânge persoanele care au consumat înainte alcool sau alimente bogate în grăsimi , care au afecţiuni acute, afecţiuni cronice cardio-vasculare, boli de piele, pulmonare, psihice, sau care au fost operate de ulcer.


Intră acum și în grupul de