Medicii vor raspunde pentru semnaturile date persoanelor cu dizabilitati ce au permise de conducere (VIDEO)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava aşteaptă ca reprezentanţii cabinetelor medicale individuale private, inclusiv cele din ambulatoriul integrat al spitalelor, ce au fost incluse în lista cu unităţile de asistenţă medicală autorizate pentru examinarea candidaţilor la obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule sau tramvaie, să se prezinte pentru obţinerea acreditării în acest sens.

Cabinetele ce vor avea acest drept fac parte din specialităţile medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie, ortopedie-traumatologie.
În opinia şefului DSP Suceava, Ludovic Abiţei, „va fi un aflux crescut de cabinete medicale” care vor solicita acreditare, întrucât „e o sursă importantă de venit”.
Acesta a precizat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că, începând din 1 ianuarie anul viitor, intră în vigoare ordinul 1159 al Ministerului Sănătăţii referitor la aceste unităţi medicale autorizate, care trebuie reacreditate.

Ordinul a apărut ca o reacţie a Ministerului în urma informaţiilor din mass-media potrivit cărora persoane cu dizabilităţi incompatibile cu şofatul au obţinut permisul de conducere. Şi controlul realizat de Prefectura Suceava a relevat faptul că circa 280 de suceveni cu certificat de handicap accentuat sau grav deţin permis de conducere.

„Cei de la Poliţia Suceava ne-au cerut o listă a bolnavilor cu dizabilităţi, dar nu am avut cum să-i ajutăm. Din cauza confidenţialităţii între medic şi pacient, nu am putut trimite, dar le-am spus că au lista cu centrele ce pot elibera certificatele”, a arătat Ludovic Abiţei.

„Sunt convins că unii medici, din comoditate, au lăsat parafa cadrelor sanitare şi acestea şi-au mai ajutat unii prieteni. Nu acuz musai asistenta, dar s-au găsit asemenea cazuri”, a spus directorul DSP Suceava.

Acesta a ţinut să sublinieze că odată cu aplicarea ordinului respectiv fiecare va răspunde pentru ce semnează. „Este răspunderea celui care semnează. Până acum, semnau 4 medici şi instituţia acreditată dădea viza finală. Acum fiecare răspunde pentru semnătura lui”, a spus Ludovic Abiţei.

Lista unităţilor de asistenţă medicală autorizate pentru examinarea ambulatorie a candidaţilor la obţinerea permisului de conducere sunt, în afară de cabinetele medicale menţionate, unităţile sanitare ambulatorii de specialitate cu personalitate juridică, cele fără personalitate juridică dar care au în structura organizatorică cabinete în una sau mai multe dintre specialităţile menţionate mai sus, centrele de diagnostic şi tratament care au astfel de cabinete, centre medicale, unităţi sanitare ambulatorii de specialitate.