Doua cazuri noi de infectie cu HIV, depistate, luna aceasta, in judet


Intră acum și în grupul de

La nivelul judeţului Suceava, se remarcă o creştere îngrijorătoare a cazurilor de infecţii HIV. Potrivit şefului secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, medicul Corina Stănescu, de la începutul anului, s-au înregistrat 19 cazuri noi, la care se adaugă două recunoscute luna aceasta.

Corina Stănescu a precizat că din mame seropozitive s-au născut în acest an 3 copii, care în acest moment au viremii nedetectabile, respectiv nu s-a depistat virusul. Pe parcurs, s-a făcut o monitorizare permanentă a acestora şi s-au respectat etapele de intervenţie adresate nou-născutului, în profilaxia transmiterii materno-fetale a infecţiei cu HIV, respectiv alimentaţie artificială, medicaţie ARV (anti-retrovirale) şi monitorizare.

Aceasta a mai explicat că au existat şi două cazuri de „mame inconştiente, care nu au respectat nici o recomandare medicală”, şi au venit să nască în faza ruperii apei, punând în pericol viaţa copilului născând natural, în asemenea cazuri fiind obligatorie naşterea asistată, prin cezariană. „Doar prin noroc copiii nu au luat infecţia mamei”, a spus Corina Stănescu.

În evidenţa spitalului, se află 176 de pacienţi infestaţi cu HIV, la care se vor adăuga cele două cazuri confirmate luna aceasta, însă terapie ARV fac 158 de pacienţi.


Intră acum și în grupul de