Sute de copii, pe lista de asteptare pentru un loc in singura cresa din municipiu


Intră acum și în grupul de

În judeţul Suceava există doar două creşe, iar la nivelul municipiului reşedinţă funcţionează una singură, faţă de cinci câte erau înainte de 1989. Este vorba despre Creşa nr. 1 din municipiul Suceava, aflată pe Aleea Nucului, şi care pune la dispoziţie un număr de numai 104 locuri pentru copii cu vârsta cuprinsă între unu şi trei ani, lista de aşteptare cuprinzând sute de cereri.

În condiţiile în care Guvernul aproape că le obligă pe mame să se întoarcă cât mai repede la locul de muncă, acestea nu au alternative pentru îngrijirea bebeluşilor decât serviciile unei creşe sau ale unei bone.

În opinia directorului Creşei din Suceava, Daniela Cîmpan, ce este şi preşedinte al Uniunii Creşelor din România, persoanele angajate pe post de bona sau babysitter nu pot rezolva această problemă deoarece acele persoanele nu au o pregătire profesională adecvată, în cele mai bune cazuri acestea urmând cursuri de pregătire de circa şase luni, fără a susţine un examen psihologic final.

Pe de altă parte, creşele dispun de asistenţi de pediatrie, ocrotire şi îngrijire, care au urmat cursuri postliceale timp de trei ani şi au făcut practică profesională în diverse unităţi de profil. Practic, nu se poate face o comparaţie între îngrijirea unui copil de o bonă şi îngrijirea de care acesta poate beneficia într-o creşă, unde se urmăresc socializarea, comunicarea, dezvoltarea spiritului de lider şi de echipă, personalitatea.

Deoarece trebuie să plătească numai masa, tariful pe care părinţii trebuie să-l achite pentru un copil la creşă este de 6 lei pe zi, lunar ajungându-se la suma de aproximativ 130 de lei. Din aceşti bani, micuţii primesc zilnic trei mese principale şi două gustări. Totodată, pentru fiecare micuţ este întocmită o foaie de alimentaţie care urmăreşte consumul de calorii, valorile de glucide, lipide, valoarea calorică a meniului, diversificarea alimentaţiei, pe grupe de vârstă.

În judeţ mai există o creşă, la Vatra Dornei, şi aceasta cu locuri insuficiente pentru a face faţă numărului mare de persoane interesate.


Intră acum și în grupul de