Judetul Suceava are suficienti medici de familie


Intră acum și în grupul de

Dacă judeţul Suceava are o carenţă serioasă în privinţa medicilor specialişti, la capitolul medici de familie stă foarte bine. Un număr de 4 medici de familie au vrut să se angajeze anul trecut în comunele din judeţul Suceava, însă nu au existat nici un post. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, între timp, doi medici şi-au retras cererile.

Administraţiile locale sunt cele care trebuie să anunţe la DSP dacă în localităţile lor este nevoie de medici de familie, iar în 2010 nu s-a înregistrat nici o solicitare.

În judeţul Suceava îşi desfăşoară activitatea 935 de medici de diferite specialităţi, 291 medici de familie dintre care 141 în mediul rural, 251 medici dentişti, 245 de farmacii şi puncte farmaceutice cu 269 farmacişti.

„La prima vedere par suficienţi. Numai că, distribuţia nu este uniformă, sunt teritorii neacoperite cu toate specialităţile sau chiar avem specialităţi deficitare. Avem momente de suspendare a activităţii unor sectoare de activitate, când un medic, mai ales din specialitatea A.T.I., în teritoriu, este indisponibil din diverse cauze- concediu, boală. De asemenea ducem lipsă de medici urgentişti, ambulanţa nu de puţine ori fiind nevoită să se prezinte la solicitare fără medic, acestea fiind doar câteva exemple din situaţiile întâlnite”, precizează dr. Ludovic Abiţei, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava.

Pe de altă parte, datele înregistrate de Colegiul Judeţean al Medicilor Suceava arată că în 2010, zece medici suceveni şi-au părăsit locurile de muncă în favoarea altora mai atractive, în străinătate, iar alţi 25 se pregătesc să-şi facă bagajele pentru Europa, în schimb 18 medici din Israel, Liban, Palestina, Moldova şi Ucraina au venit la Suceava pentru a studia condiţiile de aici, în eventualitatea că ar putea lucra în branşă.


Intră acum și în grupul de