Saracia a adus mai multi donatori la Centrul de Transfuzie Suceava


Intră acum și în grupul de

La Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava, în 2010, au donat sânge 6.900 de persoane, cu 3% mai mult decât în 2009, creşterea numărului de donatori fiind un lucru bun din punctul de vedere al unităţilor spitaliceşti din judeţ, care au mare nevoie de sânge. Totuşi această creştere, după ani de zile în care prezenţa la donare a fost în scădere nu se datorează în mod principal spiritului civic şi altruismului ci sărăciei.

Potrivit directorului CJTS Suceava, medicul Maria Pilat, anul trecut, unul dintre factorii care au determinat creşterea numărului de donatori a fost criza economică, la care s-a adăugat colaborarea mai bună cu medicii din spitale, care au promovat mai mult donarea, şi informarea mai bună a populaţiei, prin campanii specifice.

În luna ianuarie, prezenţa la donare a fost destul de redusă, de 480 persoane, dar Maria Pilat a apreciat că numărul celor care doresc să dea sânge va creşte în perioada imediat următoare. „În februarie, în numai două zile, am înregistrat deja 60 de donatori. Este o lună scurtă, dar, din martie, numărul donatorilor va fi mai mare. În momentul de faţă avem stocuri suficiente pentru a asigura urgenţele şi cererile obişnuite din partea spitalelor, cu oarece rezerve la AB şi B3 negativ”, a spus Maria Pilat.

Precizăm că fiecărui donator i se oferă şapte tichete de masă, în valoare de 8,72 de lei fiecare.


Intră acum și în grupul de