„Ziua Sigurantei pe Internet” va fi marcata in scolile sucevene


Intră acum și în grupul de

Cu ocazia “Zilei Siguranţei pe Internet” (Safer Internet Day), care va fi sărbătorită pe data de 8 februarie, în aproximativ 65 de ţări din întreaga lume, Inspectoratul General al Poliţiei Române prin Agentia Natională Impotriva Traficului de Persoane (ANITP), împreună partenerii săi locali, Organizaţia “Salvaţi Copiii” Suceava şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava -Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, va desfăşura în perioada 07-11 februarie a.c., o serie de evenimente cu caracter informativ, în unităţile şcolare gimnaziale din judeţul Suceava, precum: Şcoala Generală “Ion Creangă”, Şcoala Generală nr. 7, Şcoala Generală nr. 3, Scoala Generală nr.8, jud. Suceava, Şcoala Clasele I-VIII Salcea.

Potrivit coordonatorului Centrului Regional Suceava al ANITP, inspector Laura STADLER, aceste întâlniri informale cu copii cu vârste cuprinse 12-16 ani, vizează prioritar, formarea unor ateliere de lucru în care elevii să conştientizeze riscurile traficului de persoane la care sunt expuşi, prin intermediul noilor mijloace moderne de comunicare (internet, telefon mobil, aparate video/foto, etc).

“Vor fi prezentate subiecte precum: riscuri ale utilizării internetului prin postarea de fotografii personale, a datelor de identificare, a adresei de domiciliu, relatarea relaţiilor din cadrul familiei, nevoia de bani; ameninţarea sau hărţuirea copiilor de către persoane necunoscute; identificarea problemelor copiilor ai căror părinţi lucrează în străinătate; recrutarea de fotomodele sau prezentatoare de modă prin intermediul facebook, hi5, google, youtube; pericolul anunţurilor din ziare cu privire la identificarea unor locuri de muncă în străinătate, etc.

Prin libertatea pe care o oferă utilizatorilor săi, internetul constituie unul din spaţiile cu cele mai puţine reguli de utilizare. Libertatea constituie atât un avantaj cât şi unul din principalele riscuri, atunci când utilizatorii nu au întotdeauna cele mai bune intenţii.

De asemenea, internetul este un mediu care îi face pe copii şi adulţi deopotrivă, să se simtă de cele mai multe ori în siguranţă. Sunt lucruri pe care copiii le fac zi de zi fără a analiza posibilele consecinţe. Cele mai multe greşeli apar în comunicarea cu alţii, în general necunoscuţi, prin intermediul e-mailului fie prin chat-uri sau aşa numitele reţele sociale.

Cu această ocazie, facem cunoscut un ghid de informare ce conţine o serie sfaturi adresate, atât copiilor cât şi părinţilor, reguli absolute necesare creşterii gradului de conştientizare a societăţii civile asupra factorilor de risc şi a dimensiunilor reale ale fenomenului traficului de persoane, avînd ca sursă de racolare internetul”, informează insp. Laura Stadler.

“Ziua Siguranţei pe Internet” (Safer Internet Day) este un eveniment de anvergură europeană, desfăşurându-se anual în luna februarie, sub egida reţelei europene “INSAFE” – European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene. Această zi are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur si responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ale de către copii si adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet.

Patronat de către Viviane Redin, Comisarul European pentru Societate Informationala, Ziua Sigurantei pe Internet a atins un grad global de participare, conştientizare şi acoperire media, aflându-se în continua creştere. Ajunsă la ediţia a VII-a, Safer Internet Day 2011 are ca temă: “It’s more than a game, it’s your life” şi se va concentra pe modul în care copiii şi tinerii gestionează imaginile on-line şi, prin urmare, modul în care avem de a face cu viaţa privată în mediile digitale.


Intră acum și în grupul de