Sportul mintii, gustat de elevii suceveni


Intră acum și în grupul de

Casa de Cultură din Câmpulung Moldovenesc a găzduit timp de trei zile cel de al doilea modul al programului interjudeţean, competiţia de şah. Datorită sprijinului personal al directorului Ionel Focşa, participanţii au beneficiat de excelente condiţii de desfăşurare a partidelor de joc. Spaţiul amplu şi căldura din sala foaierului instituţiei, mesele de joc asigurate de către conducerea Colegiului Naţional „Dragoş Vodă”, au constituit premise ale bunei dispoziţii pentru un cadru de activitate eficient şi intim. Primul gând al copiilor a fost cel de revedere sau de legarea unor noi prietenii în jurul tablei de şah.

Delegaţiile înscrise în concurs au fost din partea instituţiilor: Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 3 Suceava, C.S.M. „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc, Clubul Copiilor din Vatra Dornei şi Gura Humorului, Palatul Copiilor din Botoşani şi Vaslui.

Delegatul C.S.M. „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc, maestru al sportului Mihai Burduja a contribuit din partea clubului cu garniturile de şah şi ceasurile de control necesare concursului. Totodată a monitorizat partea tehnică a competiţiei din sala de joc, având drept responsabilitate asigurarea arbitrajului şi întocmirea regulamentului de concurs, precum şi gestionarea eficientă a taxei de concurs.

Acţiunea a înregistrat 58 de participanţi dornici să-şi întreacă puterea minţii lângă tabla de şah dar, nu în ultimul rând, să profite şi de jocurile recreative de pe pârtia „Runc”. Cel de al treilea modul, secundar de activitate au reuşit să-l cuprindă în ultima zi de program, bucurându-se de mişcare în aerul curat de munte.
Potrivit regulamentului, diagramele au înregistrat rezultatele partidelor jucate în sistem turneu, pe şase categorii de vârstă: sub 8, 10, 12, 14, 16, 18 ani.

Clasament general (9 concurenţi, sub 8 ani)
David Donisă
Andrei Todaşcă
Roberta Timu, podiumul aparţinând Clubului Copiilor Vatra Dornei

Clasament diferenţiat al grupei:
Fete
Loc 2 – Ariana Bianca Breşug
Loc 3 – Irina Zoiţanu, ambele fiind de la Palatul Copiilor Botoşani

Băieţi
Loc 3 – Ioan Darius Ciuraru, Şcoala Gen. Nr. 3 Suceava

Clasament general (15 concurenţi, sub 10 ani)
Alexandru Breşug
Cezar Trişcă-Vicol, reprezentând Palatul Copiilor Botoşani
Luca Hriţcu, Clubul Copiilor Vatra Dornei

Clasament diferenţiat al grupei:
Fete
Loc 1 – Maria Holuţă, C.S.M. „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc
Loc 2 – Andreea Alupei
Loc 3 – Maria Druiu, ambele fiind de la Clubul Copiilor Vatra Dornei
Loc 4 – Alexandra Velecico, C.S.M. „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc

Băieţi
Loc 4 – Alexandru Macovei, Palatul Copiilor Botoşani

Clasament general (12 concurenţi, sub 12 ani)
Teodora Dumitraş, Palatul Copiilor Botoşani
Geanina Chiperi, Clubul Copiilor Vatra Dornei
Cristian Ţîmpău, Palatul Copiilor Botoşani

Clasament diferenţiat al grupei:
Fete
Loc 3 – Ştefana Oblesniuc
Loc 4 – Ilinca Filoteanu, de la C.S.M. „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc

Băieţi
Loc 2 – Ciprian Ghiula, Clubul Copiilor Vatra Dornei
Loc 3 – George Maftei, Palatul Copiilor Vaslui
Loc 4 – Vlad Ungureanu, C.S.M. „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc

Clasament general (9 concurenţi, sub 14 ani)
Romario Stoian
Tidor Pricope, primii clasaţi aparţinând Palatului Copiilor Botoşani
Luciana Tcaciuc, C.S.M. „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc

Clasament diferenţiat al grupei:
Fete
Loc 2 – Andra Maria Voina, Palatul Copiilor Vaslui

Băieţi
Loc 3 – Andrei Alupei, Clubul Copiilor Vatra Dornei
Clasament general (6 concurenţi, sub 16 ani)
Răzvan Melinte
Marian Coşman, ambii fiind de la Palatului Copiilor Botoşani
Eduard Iacob, Clubul Copiilor Vatra Dornei

Clasament diferenţiat al grupei:
Fete
Loc 1 – Alina Arvinte, Clubul Copiilor Vatra Dornei
Loc 2 – Georgiana Tcaciuc, C.S.M. „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc

Clasament general (7 concurenţi, sub 18 ani)
Vasile Ţâmpău
Ioana Oblesniuc
Mihaela Popescu, podium dominat de C.S.M. „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc
Clasament diferenţiat al grupei:

Fete
Loc 3 – Carmen Vasilica Chirica, Palatul Copiilor Vaslui

Băieţi
Loc 2 – Mihai Sbiera, C.S.M. „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc
Loc 3 – Robert Maftei, Palatul Copiilor Vaslui

Cel mai tânăr participant, de numai 5 ani, Ariana Bianca Breşug a fost nominalizată şi premiată însumând şi evidenţierea în urma jocurilor de la pârtie. Un copil vioi, iubitor de şah dar şi de săniuţă. A lansat provocarea şi promisiunea unor partide aprig disputate în urma cărora se şi vede câştigătoare. Adversarul ei direct fiind Ioan Ciuraru de la Suceava. Acesta s-a remarcat printr-un comportament ambiţios pe tot parcursul competiţiei dar, mai ales în partidele amicale pe care le-a susţinut cu elevi mai mari. O pădure de mâini s-a ridicat la premiere când participanţii au recunoscut confruntarea cu el în partide prin care acest copil şi-a dorit să câştige multă experienţă.

O nominalizare la fel de râvnită ca şi un loc pe podium este cea a fairplay-ului. Apreciat fiind pentru atitudinea şi comportamentul său pe durata celor trei zile de activitate, câştigătorul locului I desemnat de către comisia de arbitri a fost Dragoş George Paşniciuc, elev al Şcolii Gen. Nr. 3 Suceava.

Dovada unei foarte bune creşteri, corectitudine şi demnitate a onorat-o pe jucătoarea câmpulungeană Teodora Oblesniuc. Ea a sesizat şi insistat lângă foaia de arbitraj să nu i se atribuie un punct nemeritat.

Arbitrii suverani ai diagramelor au fost: Silvia Carmen Diaconu şi Mihai Diaconu din Botoşani, Stelian Hasna, Marius Ilişoi, Brăduţ Iedinakiewicz din Vatra Dornei, Cătălin Baban din Vaslui, Liliana Silvia Lucuţari, Filaret Oblesniuc din Câmpulung Moldovenesc.

„Cupa Unirii” ediţia I a fost câştigată de către delegaţia judeţului Botoşani, Palatul Copiilor însumând cele mai multe puncte în concurs.

Premiile au mulţumit toţi participanţii. Locurile I de la clasamentul general şi cel diferenţiat au fost răsplătite cu tricoul personalizat al ediţiei, faptul fiind posibil prin generoasa sponsorizare a S.C. Betty Ice Suceava. Toţi copiii nominalizaţi în ambele clasamente au primit medalia şi tricoul oferit de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava. Diplomele, reprezentative prin design judeţului gazdă, oferite prin grija domnului director al acestei instituţii, prof. Cezar Moscaliuc au fost acordate tuturor copiilor, cu nominalizare de performanţă sau de participare. Prin grija formatorului judeţean sportul pentru toţi, prof. Cătălina Loghin, diplomele au fost personalizate, alături de ecusoanele cu numărul de concurs şi pancartele acţiunii.

Mulţumirile organizatorilor se adresează şi părinţilor copiilor participanţi. Prin sprijinul lor financiar au fost acoperite costurile de transport, cazare şi masă.
„Operativitate, armonie, bună dispoziţie şi relaţii de prietenie între toţi participanţii” apreciază succint domnul Stelian Hasna din Vatra Dornei.

„Pentru mine a fost un concurs tare, cu copii foarte bine pregătiţi. Am legat prietenii şi m-am simţit extraordinar. E prima mea ieşire în această zonă. Abia aştept să revin în luna august pentru noi partide de joc folositoare mie” a menţionat Alexandru Macovei, elev al Şcolii Gen. Nr. 11 Botoşani.

„Am reuşit să demarăm împreună o frumoasă şi educativă acţiune adresată tineretului pasionat de sportul minţii şi de jocul în aer liber. Am petrecut trei zile relaxându-ne în mod activ, competiţional alături de prieteni iubitori ai şahului. Mulţumirile noastre se îndreaptă în mod special către coordonatorul programului, prof. Cătălina Loghin care a ştiut să gestioneze prompt situaţiile neprevăzute de organizare, precum şi grija acesteia pentru fiecare copil participant de a se simţi bine şi pus în valoare. Deosebita ospitalitate oferită de către domnul director Ionel Focşa în cadrul Hotelului „Zimbru” face ca toţi copiii să se declare încântaţi de serviciile primite la cazare şi masă. Apreciem nivelul concursului ca fiind superior raportându-ne la activităţile specifice sportului pentru toţi”, a declarat profesorul delegat al Palatului Copiilor Botoşani, arbitra naţională Silvia Carmen Diaconu – Secretar al „Comisiei Şahul în Şcoală” a Federaţiei Române de Şah.

Comisia tehnică de organizare a competiţiei, formată din profesorii Viorica Murăraşu, Cătălina Loghin, arbitrul observator Bogdan Paşniciuc şi arbitrul voluntar de sală Alexandru Mihăiţă Stafie, a supravegheat cu competenţă şi obiectivitate desfăşurarea concursului care a durat 4 ore.

În cadrul şedinţei tehnice de la începutul concursului s-a stabilit şi aprobat sistemul eliminatoriu de joc ţinându-se cont şi de lipsa logisticii adecvate unui sistem mai complex de desfăşurare. Concurenţa a fost dură, uşor frustrantă pentru participanţi. A fost o luptă a psihicului tare capabil să treacă de prima rundă, apoi de următoarele dacă prindea şansa victoriei.

Clasamentul final al celor două categorii a fost următorul:

Fete
Simona Cornea – Şcoala Gen. Fîntînele, prof. Aurel Iavni
Andreea Andrei – Şcoala Gen. „Ion Creangă” Suceava, prof. Viorica Murăraşu
Alexandra Prundeanu – Şcoala Gen. „Ion Creangă” Suceava, prof. Viorica Murăraşu

Băieţi
Ştefano Marius Mirăuţă – Şcoala Gen. Nr. 4 Suceava, prof. Nicoleta Procopov
Matei Senciuc – Şcoala Gen. Nr. 1 Suceava, prof. Ovidiu Vranău
Dragoş George Paşniciuc — Şcoala Gen. Nr. 3 Suceava, prof. Cătălina Loghin
„Se pot face încă multe pentru dotarea instituţiei noastre de către forurile competente. Urmează etapa judeţeană pe care tot noi trebuie s-o găzduim. Pentru maximum de calitate organizatorică ar fi fost de preferat locaţia C.S.M. „Rarăul” din Câmpulung Moldovenesc deoarece posedă logistica cea mai performantă şi completă pentru susţinerea unei astfel de competiţii”, a menţionat prof. Viorica Murăraşu.

„Sistemul eliminatoriu are părţi bune dar şi pe cele dureroase, cu daune morale pentru copii. Profesorii şi părinţii, deopotrivă, au datoria de a menţine şi cultiva motivaţia lor de a practica şahul pe măsura pasiunii, talentului şi de a se întrece în cât mai multe concursuri. Pentru a oferi posibilitatea unei departajări mult mai corecte şi mai realiste a tuturor participanţilor, trebuie regândită formula de joc. Chiar dacă acest lucru presupune şi căutarea / găsirea soluţiilor organizatorice eficiente. Mai multe partide de joc dau şanse mai mari elevilor de a se exprima, de a arăta ce ştiu şi ce pot”, ne-a declarat în dubla sa calitate de cunoscător al sportului minţii şi de părinte, domnul inginer Bogdan Paşniciuc.

Tot în sistem eliminatoriu s-a desfăşurat şi etapa pe cerc a Olimpiadei la tenis de masă. În sala de sport pregătită conform regulamentului s-au prezentat 17 băieţi şi 7 fete, hotărâţi să lupte cu agilitate şi dexteritate pentru locurile fruntaşe ale podiumului. Participanţii au reprezentat Şcolile Gen. Nr. 3, 4, 11 din Suceava, Băneşti-Fîntînele, Todireşti şi Zamostea.

Membrii comisiei de specialitate, profesorii Marius Păvăluc şi Marius Golea, împreună cu gazdele organizatoare, profesorii Ioan Drăgoiu, Cătălina Loghin şi Alexandru Petrea au dat curs tragerii la sorţi, potrivit căreia seturile partidelor au fost aprig disputate.

Ambiţia concurenţilor de a câştiga a creeat o tensiune favorabilă doar celor mai tenace, stăpâni pe reflexe dar şi pe emoţii sub presiune. Rezultatele finale s-au prezentat astfel:

Băieţi:
Adrian Vornicu – Şcoala Gen. Nr. 3 Suceava, prof. Ioan Drăgoiu
Sebastian Iftode – Şcoala Gen. „Miron Costin”, prof. Maria Afanasov
Dănuţ Iulian Rotaru – Şcoala Gen. Todireşti, prof. Ionuţ Geosu şi Vasile Corbu
Adrian Moisii – Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. Adrian Cojocaru
Andrei Vezeteu – Şcoala Gen. Băneşti – Fîntînele, prof. Aurel Iavni

Fete:
Nivelul performant al concurentelor de la Şcoala Gen. Zamostea (prof. Adrian Achihăiei) a ocupat şi mai mult decât podiumul cu câştigătoarele:

Roxana Sorohan
Mariana Beldeanu
Alina Saviuc
Diana Enache
Alina Aioanei -Şcoala Gen. „Miron Costin”, prof. Maria Afanasov

De apreciat este efortul de timp şi cheltuială personală a profesorilor din mediul rural care se străduiesc şă-şi pună în valoare elevii înscriindu-i în campionate de acest nivel. Factorii de vreme şi transport nu-i împiedică să le ofere copiilor bucuria participării şi măsurării puterilor competiţionale.

La sfârşitul celor două competiţii, câştigătorii menţionaţi la ambele categorii, fete şi băieţi, au primit felicitări din partea organizatorilor şi diplome realizate prin grija partenerului A.S.Ş. „RARĂU” Suceava, fiind parafate de către DJST Suceava, şcolile gazdă şi autoritatea responsabilului de cerc pedagogic, prof. Dumitru Irimia.

Elevii vor reprezenta Cercul pedagogic Suceava la etapa judeţeană care se va desfăşura la şah pe data de 22 ianuarie 2011 în Eco-Şcoala „Ion Creangă” Suceava iar pentru tenisul de masă gazdă va fi Şcoala Gen. Nr. 5 Rădăuţi pe 12 februarie 2011.


Intră acum și în grupul de