Rata somajului este in scadere la nivelul judetului Suceava


Intră acum și în grupul de

Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, situaţia pieţei muncii la sfârşitul lunii ianuarie a.c. arată că rata şomajului la nivelul judeţului Suceava a înregistrat o scădere.

„Statistica şomajului înregistrat la sfârşitul lunii ianuarie 2011 evidenţiază o rată a şomajului de 7,18%, în scădere cu 0,44% faţă de luna trecută, a doua scădere consecutivă a valorilor lunare înregistrate de acest indicator sintetic al pieţei muncii”, declară Aurelia Focşa, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava.

Şeful AJOFM susţine că „saltul descendent ce însumează 0,52 p.p., se datorează, cu precădere, ieşirii din evidenţele AJOFM a unui număr de 811 şomeri beneficiari de indemnizaţie, numărul acestora ajungând la sfârşitul acestei luni la 8769 de persoane”.

Totodată, debutul anului 2011 aduce o creştere considerabilă a numărului de locuri de muncă vacante comunicate de angajatorii din judeţul nostru, volumul ofertelor înregistrate dublându-se faţă de luna decembrie (de la 569 de posturi la 1241 de posturi).

Potrivit directorului executiv al Agenţiei, Aurelia Focşa „ anul a debutat promiţător şi în ceea ce priveşte încadrarea persoanelor neocupate care s-au adresat agenţiei noastre, pe cele 1241 de posturi oferite de angajatori în cursul lunii ianuarie încadrându-se deja 921 de persoane, restul posturilor rămase vacante aparţinând ofertelor care s-au înregistrat în ultima parte a lunii şi nu au avut timpul necesar pentru mediere şi mediatizare”.

Aurelia Focşa mai arată că nu doar creşterea numărului de locuri de muncă vacante a făcut posibil acest rezultat ci şi diversificarea pe meserii a ofertelor angajatorilor, la ultima actualizare săptămânală, 115 posturi solicitând calificările de: operator calculator, asistent în relaţii publice şi comunicare confecţioner pielărie şi articole textile, electrician, bucătar, barman, mecanic auto. Pe de altă parte, 14 posturi solicită studii superioare în specializările: agent reclamă publicitară, inginer silvic,director societate comercială, inginer aviaţie, inginer chimist, inginer constructor, proiectant inginer instalaţii, iar 54 de posturi sunt pentru persoane necalificate la demolări, în industria de confecţii, în silvicultură, arată buletinul lunar prezentat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava.


Intră acum și în grupul de