Cadrele didactice din Radauti au demarat in forta actiunea de depunere a dosarelor la Parchet (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Acţiunea de depunere a dosarelor penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi de către cadrele didactice membre ale Sindicatului Liber şi Independent „Bucovina” al Învăţământului zona Rădăuţi împotriva a 2 secretari de stat şi 3 directori din Ministerul Educaţiei a demarat în forţă. Aproximativ 200 de cadre din zona Vicov şi Rădăuţi au depus miercuri, plângerile penale. „Am început acţiunea în forţă.

Pentru început circa 100 de cadre didactice au depus individual plângerile, apoi a rămas liderul de sindicat de la Şcoala nr.4 Rădăuţi să depună încă 90 de dosare pentru cadrele din şcoală. Pentru a descongetiona aglomeraţia de la Parchet, a rămas doar liderul cu dosarele. De acum vor veni doar liderii cu dosarele oamenilor ca să aglomerăm şi să blocăm activitatea aici”, a declarat liderul Sindicatului Liber şi Independent „Bucovina” al Învăţământului zona Rădăuţi, prof. Gheorghe Şorodoc.

Acesta a precizat că, în continuare se merge conform graficului stabilit.
Astfel, miercuri au depus plângeri şcolile din zona Vicovu de Sus – Sc. nr. 1, Sc. Nr. 2, Sc. Nr. 3, Şcoala Specială Bivolarie, Sc. Grămeşti , Sc. Nr. 4 Rădăuţi, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi.

Joi sunt aşteptate şcolile Măneuţi, Horodnic Sus, Straja , Voitinel, Voivodeasa, Suceviţa, Sc. Nr.2 Bogdăneşti.

Vineri se aşteaptă plângerile formulate de cadrele din şcolile din Milişăuţi, Grăniceşti, Club Sportiv, Burla, SC. nr 1 şi nr.2 Iaslovăţ, Bălcăuţi, Arbore, Şcolile nr. 3, nr. 5 şi Şcoala Specială Rădăuţi.

Tot vineri se vor depune plângerile provenite de la Şcoala nr. 11 Suceava, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul tehnic „Petru Muşat” Suceava.

Acţiunea se va încheia luni, cu plângerile provenite de la şcolile nr. 1, 2, 3 din Marginea, unităţile şcolare din Brodina, Falcău, Satu Mare, Sc. nr. 2 Rădăuţi, Grupul Şcolar Bivolarie, Grădiniţele cu Program Normal nr. 2 şi 5, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 Rădăuţi, Grădiniţa cu program Normal Marginea.

Plângerile penale sunt depuse împotriva secretarului de stat Oana Badea, secretarul de stat Gyorgy Andras Kiraly, directorul general Ioana Mihăilă, directorul resurse umane George Ghelmez, directorul general Mihai Păusică şi directorii trezoreriilor la care sunt arondate şcolile respective.

De la mijlocul săptămânii trecute trezoreriile din judeţ au blocat toţi banii pentru salarii, deşi în zilele anterioare la o parte din şcoli aceştia au fost daţi. Potrivit lui Gheorghe Şorodoc „s-a ajuns la o stare conflictuală privind plata salariilor în învăţământ” întrucât de la Ministerul Educaţiei s-a trimis „o notă care din punctul nostru de vedere nu are nici o valoare, pentru că este doar o adresă care recomandă ca reîncadrarea privind salariile pe 2011 să se aplice după reglementări legislative, fie abrogate, fie declarate neconstituţionale”.

Potrivit unei ultime note de la MECTS, inspectoratele şcolare „au obligaţia de a aviza şi valida statele de personal şi de plată ale unităţilor de învăţământ”, iar salariile cardelor se vor plăti la un nivel mai mic, conform vechii ordonanţe de urgenţă şi nu conform Legii 221/2008, mărite cu 15%, la nivelul lunii octombrie 2010.

Liderul de sindicat mai reclamă şi faptul „trezoreriile ne obligă să aplicăm altfel legile şi să nu se ţină seama de hotărârile judecătoreşti” iar IŞJ deşi nu este ordonator de credite, este pus să vizeze statele de plată, de funcţii, de personal. „Statele de plată se avizează de către IŞJ la fiecare început de an şcolar şi apoi nu se mai modifică, aşa că nu mai este necesară o nouă avizare”, a subliniat Gheorghe Şorodoc.

Cei doi secretari de stat şi trei directori precum şi directorii de trezorerii sunt acuzaţi în plângerile penale că „blochează punerea în aplicare a unor sentinţe definitive şi irevocabile drept pentru care salariaţii unităţii de învăţământ se află în imposibilitatea de a primi drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2011”.


Intră acum și în grupul de