Algocalminul mai poate fi eliberat fara reteta doar in luna martie


Intră acum și în grupul de

Algocalminul şi celelalte analgezice care conţin metamizol mai pot fi eliberate de farmacii, fără reţetă, până la 1 aprilie. Deşi au aflat că se impun restricţii la vânzarea algocalminului, care va fi mai greu de procurat, sucevenii nu s-au grăbit să-şi facă stocuri. Potrivit reprezentanţilor Colegiului Farmaciştilor Suceava, în judeţ, algocalminul este cel mai bine vândut medicament împotriva durerii şi a febrei, dar oamenii nu au fost interesaţi să-şi facă rezerve după ce au auzit despre condiţiile în care acesta va fi comercializat, începând de la 1 aprilie.

Agenţia Naţională a Medicamentului a intervenit cu măsuri după ce un studiu a arătat că metamizolul duce la apariţia unei boli grave numită agranulocitoză. Agranulocitoza este o afecţiune care se manifestă prin scăderea celulelor neutrofile din sânge, afectând imunitatea organismului, iar la nivel mondial au fost depistate sute de persoane care suferă de această boală.

Acest lucru înseamnă că între februarie şi iulie 2011, treptat, medicamentele care conţin metamizol – Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin – nu se vor mai putea procura decât cu reţetă.


Intră acum și în grupul de