Medicii de familie suceveni spun NU contractului cu CAS


Intră acum și în grupul de

La fel ca şi anul trecut, medicii de familie suceveni ameninţă că în luna aprilie, când vor trebui să încheie noul contract cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, vor refuza să semneze documentul. Motivul este nemulţumirea vis-a vis de prevederile contractului şi normele de aplicare, despre care spun că sunt aberante şi trebuie corectate. Mai exact, pe aceştia îi nemulţumeşte faptul că viitorul sistem de plată le scade cu 30% veniturile cabinetelor în care lucrează, le este limitat numărul de consultaţii gratuite pe zi la 20, li se impune un buget pentru medicamentele compensate şi gratuite, sancţiunile sunt prea mari şi sunt forţaţi să muncească în centrele de permanenţă.

Potrivit medicul de familie, Irina Badrajan, noua finanţare a cabinetelor, ce de la 1 aprilie va fi formată din 50% plata “per capita” şi 50% plata ”per serviciu”, este sub limita subzistenţei şi va conduce la faliment, în condiţiile în care cheltuielile cu întreţinerea cabinetelor s-au înmulţit şi au crescut ca valoare.

În opinia acesteia, medicii nu vor câştiga suficient nici cât să-şi întreţină familiile, iar în cele din urmă îşi vor închide cabinetele, mai ales că noua lege a salarizării îi obligă să-şi plătească mai bine asistenta, iar CAS le cere în premieră o taxă de 1.000 de lei pentru evaluarea anuală. La toate aceste cheltuieli noi, subliniază medicul sucevean , se adaugă şi cele pentru implementarea cardurilor naţionale de sănătate: câteva sute de euro pentru dotarea calculatorului cu internet cu bandă largă, 500 de euro pentru achiziţionarea cititorului de card şi 50 de euro pentru semnătura electronică.

Irina Badrajan este revoltată şi de şantajul la care recurg autorităţile, care ameninţă că pacienţii medicilor de familie vor fi preluaţi de specialişti dacă se refuză semnarea contractului cadru.

„Legislaţia sanitară spune că nu poţi să exerciţi o anumită specialitate decât dacă eşti atestat pe ea, iar atestarea în medicina de familie înseamnă 15 luni de stagiu şi 280 ore de curs. Aşa cum nu pot eu să operez, fiindcă nu sunt chirurg, nici chirurgul nu poate să facă vaccinări, să vadă gravidele sau să ofere consultaţii la domiciliu”, spune medicul sucevean.


Intră acum și în grupul de