Planul national de paturi a adus o usoara crestere a numarului acestora in cazul judetului Suceava


Intră acum și în grupul de

Dacă în unele judeţe Planul naţional de paturi a adus scăderi sau modificări nesemnificative, în judeţul Suceava a adus o creştere uşoară, precizează Cseke Attila, ministrul Sănătăţii. Acesta a aprobat Ordinul 208/2011 privind detalierea pe judeţe a numărului total de paturi, din unităţile sanitare publice şi private pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti din fonduri publice.

Conform actului normativ, pentru anul 2011 au fost aprobate pentru contractare, 129 524 paturi în spitalele publice şi private faţă de 136 515 paturi în 2010.

La elaborarea Planului Naţional de Paturi, Ministerul Sănătăţii a luat în calcul numărul şi procentul bolnavilor care se tratează în fiecare judeţ, în regim de spitalizare continuă, defalcat pe numărul de pacienţi care au domiciliul în judeţul respectiv, şi pacienţi proveniţi din alte judeţe. De asemenea, s-a ţinut cont de numărul populaţiei din judeţ, dar şi de ponderea de dezvoltare pentru judeţele cu facultate sau universitate de medicină.

„Am gândit un sistem flexibil care să se autoregleze şi să se echilibreze în funcţie de necesităţi. Pentru calcularea numărului de paturi am utilizat reguli identice, ţinând cont de obiceiurile şi drepturile pacienţilor de a alege liber şi neîngrădit medicul sau unitatea în care doreşte să fie tratat”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

Astfel, în urma aplicării Planului Naţional de Paturi, în 28 de judeţe şi municipiul Bucureşti, numărul de paturi contractate este în scădere faţă de 2010. În judeţe precum Cluj sau Constanţa modificările sunt nesemnificative, iar în altele ca de exemplu, Iaşi, Braşov, Timiş, Dolj, Mureş, Vrancea, Suceava, Tulcea, Galaţi, Neamţ, Arad există uşoare creşteri.

„Prin aplicarea, în fiecare an, a unui număr de paturi aprobate pentru contractare vom asigura şi o predictibilitate în sistem. Atât casele de asigurări de sănătate, cât şi managementul unităţilor sanitare vor cunoaşte, din timp direcţia de dezvoltare a sistemului”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Reamintim că, anul acesta, în premieră, Ministerul Sănătăţii a elaborat Planul Naţional de Paturi pentru perioada 2011-2013, astfel încât România să se apropie în următorii 3 ani de un număr de 5,61 paturi la mia de locuitori, cât este media europeană.

Detalierea pe judeţe a numărului de paturi aprobat pentru contractare cu casele de asigurări de sănătate, atât pentru segmentul spitalelor publice, cât şi private, se va face anual, până la data de 30 septembrie, prin Ordin de ministru.


Intră acum și în grupul de