Un bărbat din Călinești a ajuns în Arestul Poliției Suceava după ce a lovit în cap un câine pe care îl ținea legat la stână


Intră acum și în grupul de

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor  din IPJ Suceava au demarat, în cursul zilei de marți, verificări cu privire la sesizarea unui bărbat din sat Călinești, comuna Șerbăuți în legătură cu un consătean care ar fi lovit cu un obiect contondent un exemplar canin.

La fața locului s-au deplasat și polițiștii din cadrul Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți care au identificat exemplarul canin, stabilind că acesta prezenta mai multe leziuni la nivelul capului.

Din verificările efectuate de polițiști s-a constatat că proprietarul câinelui deține o stână de ovine, amplasată la ieșirea din localitatea Călinești spre comuna Zvoriștea, lângă DC 50, unde adăpostește și 8 exemplare canine.

În repetate rânduri, proprietarul stânei ar fi fost văzut de către bărbatul care a făcut sesizarea cum lovea cu un obiect contondent unul dintre exemplarele canine ce era legat la stână, iar la data de 09.10.2023, în jurul orei 18.00 fiind în trecere pe DC 50 a observat că acel exemplar canin prezenta leziuni la nivelul capului, iar în jurul său pe iarbă erau pete de sânge.

La fața locului a fost identificat exemplarul canin în cauză acesta fiind de rasă comună, în vârstă de 4 ani, iar în urma examinării vizuale a acestuia s-a stabilit faptul că prezenta leziuni la nivelul capului și ochilor și mai multe pete de culoare brun roșcată, cu aspect de sânge.

Exemplarul canin rănit a fost plasat în adăpost pentru o perioadă  de 45 zile în cauză fiind emis ordin de plasare ce a fost pus în executare de îndată de către reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle Suceava.

În acest caz a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”rănirea cu intenție a animalelor”, faptă prev. și ped. de art. 25 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor-republicată.

În urma probatoriului administrat, prin ordonanța din data de 12.10.2023, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor – IPJ Suceava au dispus măsura reținerii față de agresor pentru o perioadă de 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunii de „rănirea cu intenție a animalelor ”, faptă prev și ped. de art. 25 alin. (2), lit. d) din Legea 205/2004 privind protecția animalelor republicată,cu aplicarea art. 35 alin (1) din Codul Penal, bărbatul fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Suceava.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor urmează a continua cercetările, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, urmând ca după definitivarea acestora sa fie dispusă soluție procedurală corespunzătoare.

Poliția Suceava reamintește că în conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2006 republicată privind protecția animalelor relele tartamente sau agresiunile împotriva animalelor se pedepsesc inclusiv cu închisoarea.

           Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

a) folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;

b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;

c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

d) rănirea cu intenție a animalelor.

              Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:

a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;

b) schingiuirea animalelor;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) zoofilia


Intră acum și în grupul de