Din vara, sucevencele pot apela la Programul de fertilizare in vitro


Intră acum și în grupul de

Programul naţional de fertilizare in vitro si embriotransfer va debuta la 1 iunie 2011 şi are ca scop asigurarea fondurilor necesare realizării procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile. În momentul de faţă, în România există 19 unităţi sanitare publice şi private în care se realizează proceduri de feritilizare in vitro. Potrivit Ministerului Sănătăţii, în mod cert, programul se va derula în cele două centre din unităţile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrică Ginecologie „Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti) şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj –Napoca. Programul se va mai putea desfăşura şi în unităţile private care aleg să îl acceseze. Ministerul mai precizează că, instituţiile private care accesează acest program nu vor putea solicita de la pacient, coplată.

În 2011, bugetul Programului de fertilizare in vitro este de 4 milioane de lei. Ministerul Sănătăţii va susţine financiar o sigură procedură de FIV, în limita a 1500 de euro pentru un cuplu, dacă procedura se finalizează cu o naştere. Se estimează că, anul acesta, vor exista aproximativ 800 de cupluri beneficiare.

Criteriile de includere în program sunt următoarele: vârsta femeii între 24-40 de ani (medicii specilişti au ales acest interval de vârstă pentru că rata de succes a intervenţiei este cea mai mare, de 28,2%); cel puţin un membru al cuplului trebuie să deţină cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România; cel puţin un membru al cuplului este obligat să deţină statutul de asigurat de cel puţin 24 luni; cuplu stabil căsătorit de cel puţin 2 ani; nici unul din membrii cuplului să nu aibă copil în viaţă; pentru fiecare cuplu se suportă o singură procedură de fertilizare in vitro indiferent dacă a mai avut sau nu o asemenea încercare; rezervă ovariană în limite normale probată de valoarea FSH sau AMH (femeia are rezervă de ovocite); cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de spermă sau de mamă surogat); indexul de masă corporală a femeii între 20-30 (criteriu ESHRE)- un raport între vârstă, înălţime şi greutate normal.

În două săptămâni, Ministerul Sănătăţii va publica normele metodologice de implementare a programului.

Astfel, începând cu data de 1 iunie 2011, sucevenii care doresc să acceseze programul gratuit de fertilizare in vitro al Ministerului Sănătăţii pot depune dosarul medical, la alegere, în centrele care vor intra în programul gratuit al MS.

Dosarul medical, respectând criteriile de includere, va fi completat de unitatea medicală care asigură tratamentul cuplului, iar copia va fi transmisă la Ministerul Sănătăţii pentru evaluare. Pentru păstrarea confidenţialităţii, copia dosarului va cuprinde doar iniţialele numelui şi un număr de ordine.

La Ministerul Sănătăţii dosarul va fi evaluat de către o Comisie numită prin Ordin de ministru din care vor face parte 5 membri, 2 medici ginecologi neimplicaţi direct în reproducerea umană asistată, 1 medic urolog, 1 reprezentant al societăţii civile (SOS Infertilitate). Comisia va fi condusă de un preşedinte desemnat de direcţia de specialitate din MS.

În cazul unui dosar aprobat, Ministerul Sănătăţii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro, în două etape. În prima fază, se va achita procedura în valoare de aproximativ 1200 de euro. În cazul în care procedura s-a finalizat cu o naştere centrul va primi şi o bonificaţie de 300 de euro.


Intră acum și în grupul de