La un pas de a se pune lacat pe portile Spitalului Solca


Intră acum și în grupul de

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava pregăteşte „condiţiile de încetare a activităţii” Spitalului de Boli Cronice Solca. „Până la 1 aprilie, trebuie să facem demersurile de evacuare fiindcă cei de la CAS nu mai fac contract cu spitalul de la 1 aprilie”, a afirmat şeful DSP Suceava, Ludovic Abiţei. Pe de altă parte, chiar reprezentanţii CAS Suceava au precizat că actul adiţional încheiat cu Spitalul Solca încetează pe data de 31 martie „şi fiind inclus pe lista spitalelor propuse pentru transformare, nu mai au finanţare din bugetul CNAS”.

Dacă în privinţa salariaţilor nu se ştie exact care va fi situaţia pentru că spitalele din judeţ deşi au posturi vacante nu vor să-i preia căci nu au bani pentru salariile acestora, Ludovic Abiţei a precizat că se ştie sigur că 10 din cei 21 de pacienţi trebuie redistribuiţi.

În acest sens, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a organizat o videoconferinţă la care au participat reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică, cei ai serviciilor de ambulanţă, şi ai inspectoratului pentru situaţii de urgenţă în care s-a verificat planul de evacuare a pacienţilor pentru care se solicită transfer din unităţile care se vor reprofila în alte unităţi sanitare din judeţ. S-a discutat şi despre situaţia redistribuirii personalului medical şi cel auxiliar.

„În ceea ce priveşte redistribuirea de personal, vă rog să transmiteţi în teritoriu că şi personalul din unităţile pentru care autorităţile locale nu doresc să intre în programul MS şi al Ministerului Muncii poate opta pentru redistribuirea în alte unităţi sau în serviciul de ambulanţă”, a declarat Cseke Attila.

De altfel, o mare parte din personalul medical din cele 67 unităţi sanitare au depus la managerul unităţii sau direct la direcţia de sănătate publică judeţeană prima opţiune de redistribuire.

La spitalul Solca funcţionează în prezent 2 medici, un altul fiind în concediu fără plată, 15 asistenţi, două infirmiere, 2 asistenţi de farmacie, 12 persoane la TESA şi 7 muncitori şi aproximativ 30 de îngrijitori. De frică să nu rămână pe drumuri, 15 salariaţi de la Spitalul Solca au depus joi, la DSP cereri pentru redistribuirea lor în alte spitale: un medic, o infirmieră şi 13 asistente.

Chiar dacă, la solicitarea DSP, spitalele au trimis situaţia tuturor posturilor vacante, doar două şi-au exprimat clar intenţia de a absorbi abia 2 oameni. „Singurele oferte au venit de la Spitalul Gura Humorului, care ar avea nevoie de un asistent la neonatologie, şi Rădăuţi, de un medic pneumolog” , a declarat dr. Abiţei.

În spitalele din judeţ şi la SJA sunt vacante 66 posturi de medici, 6,5 de farmacişti, 4 posturi de biologi, biochimişti, chimişti, fizicieni, 13 posturi de logopezi, sociologi, asistenţi sociali, kinetoterapeuţi, 294,5 posturi pentru asistenţi, 100 pentru infirmiere, 150 pentru îngrijitoare, 7 pentru şoferi sanitari. Numai că multe din spitale nu se încadrează în cei 70% cât trebuie să reprezinte cheltuielile de personal din total buget şi nu-şi permit să mai angajeze oameni, mai ales că unii manageri se gândesc deja la majorări salariale în acest an, susţine şeful DSP Suceava.

Pe de altă parte Consiliul Local Solca va relua joi, dezbaterea şi votul pe marginea proiectului de hotărâre privind transformarea Spitalului de Boli Cronice în cămin de bătrâni după ce săptămâna trecută, proiectul a fost respins în unanimitate.


Intră acum și în grupul de