Aproape 500 de arbori marcați ilegal pe două hectare într-o pădure din Dorna Candrenilor


Intră acum și în grupul de

Postul de Poliție Dorna Candrenilor a înregistrat un dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunilor de „folosirea dispozitivului special de marcat fără drept” și „tulburare de posesie”. Aceste acțiuni ilegale au avut loc în cursul anului precedent într-o pădure situată pe raza comunei Dorna Candrenilor.

În cadrul Planului de acțiune „NORD” pentru prevenirea și combaterea criminalității în domeniul silvic, polițiștii Postului de Poliție Dorna Candrenilor au efectuat cercetări în zona pădurii Cantonul silvic 5 Ascuțita, Obștea Negrișoara. Împreună cu organele silvice din cadrul Ocolului Silvic Dorna, s-a constatat că în anul 2023, ocolul silvic a marcat ilegal 497 de arbori cu un volum total de 722,78 metri cubi pe o suprafață de 2 hectare.

Locul în care s-a constituit partida de produse accidentale, respectiv în Cantonul Silvic 5 Ascuțita, Obștea Negrișoara, face obiectul unui dosar penal în care o persoană vătămată din comuna Șaru Dornei a revendicat drepturile asupra pădurii conform Legii 18/1991. În urma investigațiilor, s-a constatat că un bărbat din comuna Dorna Candrenilor a indus în eroare lucrătorii silvici, obținând o cerere de marcare pe numele său și urmărind obținerea unei Autorizații de exploatare pentru valorificarea masei lemnoase.

Prin ordonanța din 14.03.2024, lucrătorii de poliție judiciară au dispus indisponibilizarea cantității de 722,78 metri cubi de lemn rotund provenit din marcarea ilegală a arborilor. Materialul lemnos indisponibilizat, evaluat la suma de 115.644 lei, a fost predat în custodia pădurarului titular de canton din cadrul Ocolului Silvic Dorna Candrenilor.

Investigațiile în acest caz sunt în desfășurare sub coordonarea polițiștilor Postului de Poliție Dorna Candrenilor, cu scopul de a aduce în fața justiției persoanele implicate în aceste acțiuni ilegale și de a recupera prejudiciul cauzat mediului înconjurător.


Intră acum și în grupul de