Participare record la Suceava, la editia 2011 a Festivalului International „Lira de aur”


Intră acum și în grupul de

Aflat la cea de-a XXXII-a ediţie, Concursul Internaţional „Lira de Aur”, un eveniment cu tradiţie la nivelul municipiului nostru, va reuni în acest an la Suceava, peste 130 de elevi talentaţi, participare record, după cum susţine directorul Centrului Cultural Bucovina, Sever Dumitrache.

„Numeric vorbind, participarea din acest an din cadrul Concursului Internaţional < Lira de Aur > este una record, în sensul în care şi-au anunţat participarea în jur de 136 de elevi. Majoritatea participanţilor sunt din România, din Republica Moldova, s-au anunţat şi participanţi din Austria, însă nu ne putem pronunţa deocamdată în acest sens, pentru că avem experienţa ediţiilor precedente când nu au putut veni. Concursul este deschis participanţilor de vârstă şcolară, până la 18 ani”, a precizat Sever Dumitrache.

„Lira de aur” se înscrie în acest an, alături de o serie de alte manifestări culturale, în programul intitulat Festivalul European al Artelor „Ciprian Porumbescu”, şi va avea deschiderea oficială luni, de la ora 10.00, în sala Dom’ Polski, concursul urmând a se desfăşura apoi de la ora 11.00, la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.

Totodată, duminică, 5 iunie, după concertul de gală care va fi susţinut de laureaţii Concursului Internaţional „Lira de Aur” şi de Filarmonica Botoşani, pe scena Casei de Cultură, de la ora 13.30, va urma festivitatea de premiere a muzicologului bucovinean Viorel Munteanu, rectorul Universităţii de Artă „George Enescu” Iaşi, căruia îi va fi acordat Premiul I al Festivalului „Ciprian Porumbescu”.

„ Practic, discutând de acest premiu al < Festivalului Ciprian Porumbescu >, ideea centrală a fost aceea ca anual să premiem o personalitate din domeniul muzical, anul acesta fiind ales muzicologul Viorel Munteanu. Se doreşte practic promovarea numelui lui Ciprian Porumbescu, implicit a creaţiei sale, şi prin aceste premii. Viorel Munteanu are creaţii dedicate lui Ciprian Porumbescu, alături de nestemata de pe coroana creaţiei sale < Glasurile Putnei > pentru care a primit Premiul Academiei Române în anul 1977”, a clarificat directorul Muzeului Bucovinei Emil Ursu.

Ca şi anul trecut, municipalitatea suceveană va contribui la susţinerea acestui proiect cu suma de 500 de milioane de lei vechi.

Anul trecut, marele premiu a plecat la Iaşi.


Intră acum și în grupul de