Cel mai mare proiect european al judetului Suceava a fost semnat la Ministerul Mediului de Gheorghe Flutur (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Autorităţile sucevene au semnat, marţi, la Bucureşti, cu ministrul Mediului, Laszlo Borbely, contractul de finanţare a proiectului european de reabilitare, modernizare şi extindere a reţelelor de apă-canal din judeţul Suceava în valoare de 120 de milioane de euro.

„E vorba de 330 de kilometri de reţea de alimentare cu apă şi canalizare, de patru staţii de epurare, de staţii de captare a apei şi sigur, pentru noi este foarte important”, a spus Flutur într-o conferinţă de presă organizată la Ministerul Mediului.

El a arătat că acest proiect important vine la o lună după ce s-a încheiat în municipiul Suceava proiectul ISPA de modernizare a reţelelor de apă şi canal şi după ce în mai multe oraşe din judeţ a fost pus în aplicare un proiect similar prin programul SAMTID.

„În felul acesta judeţul Suceava se îndreaptă spre 60-65 la sută din populaţie conectată la principalele utilităţi, care reprezintă ABC-ul civilizaţiei”, a spus preşedintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a menţionat că mai sunt proiecte de reabilitare a reţelelor de apă prin Fondul de Mediu, dar că judeţul este interesat de asemenea de programele de combatere a inundaţiilor.

„Suceava e unul dintre judeţele cu un grad mare de expunere la inundaţii”, a precizat Flutur care amintit de inundaţiile devastatoare din ultimii ani care au afectat aproape tot judeţul.

De implementarea proiectului de modernizarea reţelelor de apă-canal se vor ocupa operatorul regional ACET SA Suceava şi Asociaţia Judeţeană de Apă-Canal, reprezentanţii acestora semnând contractul de finanţare.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat după semnarea acestui contract că urează succes autorităţilor sucevene pentru implementarea acestui program care se adresează unui număr de 210.000 de persoane din cinci zone din judeţ.

Autorităţile sucevene urmează ca până la sfârşitul anului să organizeze 12 licitaţii în vederea execuţiei proiectului judeţean de modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial – Mediu, Axa prioritară 1, în valoare de 120 de milioane de euro.

Conform documentaţiei avizate de CJ Suceava, se vor face lucrări de modernizare şi extindere de alimentări cu apă şi canalizare în aglomerarea urbană Suceava – Salcea, investiţia fiind de 34 de milioane de euro, în aglomerarea urbană Fălticeni, cu o investiţie de aproape 18 milioane de euro, în aglomerarea urbană Rădăuţi urmând să fie realizate lucrări în valoare de 22,7 milioane de euro, în aglomerarea urbană Vatra Dornei cu investiţii de 8,14 milioane de euro şi în aglomerarea urbană Gura Humorului, unde se vor realiza investiţii de 17,2 milioane de euro.

De asemenea, o sumă de aproape 20 de milioane de euro este prevăzută pentru echipament, asistenţă tehnică, proiectare, supervizare şi alte cheltuieli neprevăzute.

Master-planul acestui proiect a fost aprobat în cursul anului 2009 de Consiliul Judeţean Suceava, iar consultantul proiectului este consorţiul format din firma spaniolă Eptisa Servicies de Inginieria SL şi Eptisa România.


Intră acum și în grupul de