Strainii care vor sa stea in Romania trebuie sa se uite mai atent peste noile prevederi legale


Intră acum și în grupul de

Începând cu data de 31.07.2011 a intrat în vigoare Legea nr. 157/2011 prin care au fost aduse modificări şi completări unor acte normative privind regimul juridic al străinilor, transmite într-un comunicat de presă, comisar de poliţie Savin Aurel, şeful biroului pentru Imigrări.

În document se arată cu unul din actele normative vizate de această lege este O.U.G. 194/2002 privind regimul juridic al străinilor în România, care a suferit modificări şi completări în ceea ce priveşte regimul vizelor şi al admisiei, regimul reglementării dreptului de şedere, precum şi regimul îndepărtării străinilor de pe teritoriul României.
O modificare importantă adusă O.U.G. 194/2002 se referă la documentele care se eliberează cetăţenilor străini din state terţe (non UE) care sunt membri de familie ai cetăţenilor români.

Astfel, datorită faptului că au fost abrogate articolele referitoare la cărţile de rezidenţă temporară sau permanentă, care erau eliberate acestei categorii de străini, în prezent aceştia vor putea solicita eliberarea următoarelor documente: permis de şedere temporară, valabil pe o perioadă de la 1 an până la 5 ani, respectiv permis de şedere pe termen lung, valabil pe o perioadă de 10 ani.

Potrivit sursei menţionate mai sus, contravaloarea unui permis de şedere este de 240 lei, care se achită la orice unitate CEC. Cărţile de rezidenţă eliberate anterior rămân valabile până la data expirării valabilităţii lor.

De asemenea, pentru a stopa „practica” unor cetăţeni străini căsătoriţi cu cetăţeni români, de a intra pe teritoriul României doar pentru a obţine documentul de şedere, modificările aduse O.U.G. 194/2002 prevăd posibilitatea luării măsurii revocării dreptului de şedere temporară acordat, dacă se constată ulterior că străinii au avut o absenţă de pe teritoriul României mai mult de 6 luni în decurs de 1 an, cu următoarele excepţii: absenţa de pe teritoriul României pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu, indiferent de perioadă, absenţa de pe teritoriul României motivată de starea de graviditate şi de naştere, absenţa de pe teritoriul României din cauza unei boli grave, absenţa de pe teritoriul României ca o consecinţă a unei împrejurări excepţionale care a făcut imposibilă întoarcerea voluntară.

„La nivelul judeţului Suceava, instituţia specializată pentru punerea în aplicare a regimului juridic al străinilor este Biroul pentru Imigrări Suceava, aflat în subordinea Oficiului pentru Imigrări din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. În prezent, în evidenţa Biroului pentru Imigrări Suceava se află un număr total de 822 cetăţeni străini, membri de familie ai cetăţenilor români, din care: 775 au drept de şedere temporară, iar 47 au drept de şedere pe termen lung.

Ponderea pe cetăţeni este: 471 din Republica Moldova, 135 din Ucraina, 53 din Turcia, iar diferenţa, alte naţionalităţi.

Biroul pentru Imigrări Suceava se află în incinta sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, iar la numărul de telefon 0230/203.290, puteţi solicita informaţii sau sesiza şederea ilegală a străinilor”, se specifică în comunicat.


Intră acum și în grupul de