Emotie si daruire pentru sucevenii prezenti la prima manifestare a Festivalului de Arta Medievala, de la Suceava. Descopera aici ce ganduri are actrita Maia Morgenstern (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Sucevenii prezenţi joi seară în Cetatea de Scaun a Sucevei au avut ocazia de a o asculta pe celebra actriţă Maia Morgenstern într-un recital extraordinar, rostit cu măiestrie din psalmi, din Geneză şi din scrierile lui Rainer Marie Rilke.

În liniştea cetăţii, în curtea interioară a monumentului istoric, pe un fundal sonor armonios pe care curgea Balada lui Ciprian Porumbescu, îndrăgita actriţă s-a dăruit întrutotul publicului prezent la eveniment, trecând adesea de la agonie la extaz, implorând, divinizând, vocea sa puternică impresionând auditoriul. Vizibil emoţionată şi prinsă de esenţa cuvintelor rostite, Maia Morgenstern nu s-a sfiit să verse lacrimi, prinsă de mirajul adevărurilor rostite în fragmentele citate.

La ieşirea din scenă, actriţa a fost felicitată personal de primarul Sucevei, Ion Lungu, care i-a oferit acesteia o serie de suveniruri, printre care şi o hartă a Bucovinei, pentru a şti să revină mereu în acest loc. Totodată, ea a primit şi un superb buchet de flori din partea directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, principalul organizator al Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, special pregătit pentru „doamna teatrului românesc”.

Venirea în cetate, un moment de destindere şi de bucurie pentru Maia Morgenstern

La ieşirea din cetate, actriţa a declarat: „Mă bucur că mă aflu în acest moment şi în acest loc unde poţi să dai frâu liber fanteziei, poţi să visezi, să te gândeşti la alte vremuri, şi chiar mi-aş fi oferit un moment de destindere şi de bucurie, aşa cum au parte toţi ceilalţi participanţi la festival. Remarc o prezenţă numeroasă, lumea este interesată, trebuie să se bucure şi trebuie să ne facem auziţi, cunoscuţi, pentru ca multă lume să vină şi să se bucure de acest festival. Lumea trebuie să vină să cunoască, să înţeleagă aceste locuri, dincolo de legende care se stabilesc şi se restabilesc tot timpul. A impune valoarea, emoţia, spiritualitatea, vigoarea este foarte important. M-au emoţionat şi pe mine, şi recunosc că adesea m-am apropiat cu teamă de aceste texte sacre, care ne sunt sfinte tuturor, care ne duc puţin cu sufletul către cele importante şi veşnice. Iubesc pe Rainer Maria Rilke, textele sacre ale Bibliei, psalmii şi Geneza, care ar trebui să ne conducă pe toţi în viaţă”, este de părere Maia Morgenstern.

Întrebată ce mai înseamnă pentru lumea din ziua de astăzi un festival, actriţa a replicat: „Este probabil curajul, ambiţia de a evada într-o altă lume, într-un alt spaţiu, acolo unde copilul din noi trăia în vremurile de demult, o vreme a curajului, a variantei alb sau negru, o vreme fără compromisuri, o vreme în care curajul şi bărbăţia, frumuseţea, conjunctura în care ţi-ai fi pus viaţa în slujba binelui, pentru a învinge răul. Probabil că este lumea de legendă în care am trăit fiecare în copilăria noastră, o vreme a inocenţei, pe care în timp o pierdem”.

Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” continuă şi vineri în Cetatea de Scaun a Sucevei, atunci când, de la ora 17.30 va avea loc deschiderea oficială a evenimentului, însă, înainte de acest moment, de la ora 14.15 va fi prezentată prima punere în scenă a unui moment istoric, intutulată „Urzeala boierilor moldoveni”, cu actori de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani.

Celelalte două momente istorice speciale pregătite după reconstituirea realizată, ca de fiecare dată, de muzeograful Benonia Jităreanu din cadrul Muzeului Bucovinei, vor avea loc sâmbătă, de la orele 16.15, respectiv 17.30 – „Alungarea meşterilor din Moldova în vremea lui Despot Vodă” şi „Venirea lui Ştefan cel Mare din Muntenia”.

Festivalul de Artă Medievală de la Suceava se va încheia duminică, 14 august 2011.


Intră acum și în grupul de