13 noi cazuri de infectare cu HIV/SIDA, la Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DSP) Suceava, prin vocea directorului executiv adjunct Control şi Sănătate Publică, dr. Cătălina Zorescu, a semnalat că în ultimul an, la nivelul judeţului Suceava, au fost depistate 13 noi cazuri de infectare cu virusul HIV/SIDA.

„Cele 13 noi cazuri de infestare cu HIVSIDA au fost descoperite în majoritate în laboaratoarele instituţiei noastre. Din păcate, în trei cazuri dintre acestea, descoperite tardiv, în anul 2011, a survenit decesul”, a declarat dr. Cătălina Zorescu în cadrul unei conferinţe de presă prilejuită de cea de-a XI-a întâlnire anuală cu pacienţii seropozitivi la Suceava, susţinută de UNOPA (Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) în cadrul proiectului „Ia-ţi tratamentul la timp! Bucură-te de viaţă!”.

Reprezentantul DSP Suceava a arătat că la nivelul instituţiei se organizează periodic activităţi de informare, de educare, de comunicare cu privire la prevenţia infectării cu HIV/SIDA, mai ales în rândul tinerilor. Potrivit aceleiaşi surse, aceste preocupări se înscriu în strategia Ministerului Sănătăţii care a elaborat şi un program naţional de supraveghere şi control al infecţiei HIV, ce are ca obiective – menţinerea la nivel naţional a incidenţei infecţiei HIV de la nivelul anului 2008 şi reducerea transmiterii verticale a infecţiei HIV.

Dr. Zorescu a amintit că la nivelul DSP Suceava există şi funcţionează centrul de consiliere şi testare gratuită pentru HIV. „Orice persoană care doreşte să-şi testeze statusul privind eventuala infecţie cu virusul HIV ni se poate adresa, în condiţiile în care este testat şi consiliat gratuit şi i se asigură confidenţialitatea”, a explicat medicul.

Precizăm că în prezent, la nivelul judeţului Suceava există 185 de pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA, dintre aceştia 150 primind terapia antiretrovirală.


Intră acum și în grupul de