Neregulile constatate de comisarii CJPC Suceava la spalatoriile si curatatoriile din judet s-au soldat cu amenzi de aproape 36.000 lei (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Comisarii Protecţiei Consumatorilor Suceava au aplicat un număr de 34 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 20 avertismente şi 14 amenzi în valoare de 35.650 lei, în urma controalelor întreprinse în luna octombrie, la 34 de spălătorii (inclusiv pentru autoturisme) şi curăţătorii din judeţ.

Potrivit comisarului-şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava, Elena Oanea, acţiunile de control s-au făcut urmărind în mod special siglele expuse de spălătorii, care indică faptul că serviciile prestate prezintă avantaje de mediu şi sunt ecologice. “Această publicitate ecologică se face după anumite norme, atestatul şi avizele obţinându-se de la Ministerul Mediului. Pentru ca un astfel de operator economic să fie declarat ecologic, este necesar ca absolut toate produsele să fie ecologice”, a explicat Elena Oanea într-o conferinţă de presă, susţinută la sediul CJPC Suceava.

Astfel, la Suceava au fost depistate două firme care prezentau această publicitate ecologică: SC TOP CLEAN SRL Bucureşti (punct de lucru Suceava – curăţătorie de îmbrăcăminte) și SC BRUNO D”AMBROSI EDITORE SRL din Suceava (firmă de curăţat covoare). În urma verificării celor două s-a descoperit că firmele nu erau atestate de Ministerul Mediului. Acestea nu posedau documente care să ateste că serviciul prestat a obţinut dreptul de acordare a etichetei UE ecologice, sau a unui logo ecologic specificat, drept pentru care s-a aplicat o amendă în cuantum de 5.000 lei pentru fiecare.

O altă abatere constatată de comisarii CJPC a fost cea dată de lipsa unor autorizații care să permită prestarea serviciului, lucru descoperit la firma – SC GARIANI COM PREST SRL Vatra Dornei (PSA) – ce funcţiona fără a avea autorizaţiile legale de funcţionare, drept pentru care s-a aplicat o amendă în cuantum de 2.000 lei şi s-a stabilit măsura încetării prestării serviciului pană la intrarea în legalitate.

Cu prilejul aceluiaşi control s-a depistat şi lipsa afișării tarifelor pentru serviciile prestate, constatată la 6 prestatori de servicii, fiecare fiind sancţionat cu câte o amendă în cuantum de 3.000 lei.

„O altă problemă constatată cu prilejul controalelor este că spălătoriile/curățătoriile de covoare nu oferă consumatorilor la predarea produselor niciun document (bon comandă) pe care să se înscrie categoria serviciului ce urmează a fi prestat, timpul de realizare al acestuia şi eventualele riscuri ce pot apărea în urma prestării serviciului. Pe aceste documente trebuie să se înscrie, de asemenea, elemente de identificare a produselor predate pentru a se evita eventualele confuzii sau chiar pierderea acestora”, a mai adăugat Oanea.

Totodată, aceasta a arătat că la spălătoriile de covoare care, de fapt, în marea majoritate sunt spălătorii auto care efectuează servicii în special pe perioada verii, acest serviciu nu dispune de condiţii corecte de păstrare a covoarelor pe timpul nopții. “Covoarele ude sunt de regulă depozitate într-un spațiu închis, direct pe paviment, unele peste altele, existând riscul migrării culorilor, sau probabilitatea ca acestea să “prindă” miros, în cazul în care stau mai multe zile în aceste condiții”, a explicat Oanea.


Intră acum și în grupul de