Amenzi in valoare de 21.000 lei pentru nereguli constatate de Protectia Consumatorilor la Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din Radauti si Gura Humorului (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava a aplicat amenzi în valoare de 21.000 lei pentru neregulile constatate la Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor (CARP) din Rădăuţi şi Gura Humorului, a informat Elena Oanea, comisar-şef al instituţiei sucevene, în timpul unei conferinţe de presă care a avut loc joi.

Potrivit acesteia, în ultimele 12 luni, la CJPC Suceava s-au înregistrat opt reclamaţii, dintre care cinci au fost întemeiate, vizând Case de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din judeţ, care din punct de vedere al legislaţiei privind protecţia consumatorilor se asimilează instituţiilor financiare nebancare.

“Reclamaţiile au vizat: refuzul de a restitui sumele depuse de pensionari atunci când aceştia au solicitat ieşirea din CARP, calculul eronat al sumelor de restituit la credite făcute de către pensionari, respectiv contracte de creditare incorecte cu informaţii incomplete şi imprecise, fără a specifica tipul de dobândă şi cuantumul acesteia. Ca urmare a cercetării reclamaţiilor unui pensionar i s-a restituit 8.875 lei reprezentând suma de plătit în plus, calculată eronat la returnarea unui credit făcut la CARP Rădăuţi.

În alt caz, aceeaşi instituţie a restituit suma de 700 lei reprezentând fondul social, iar în alte două cazuri a fost restituită suma de 373, respectiv 352 lei constituind cotizaţii, contribuţii, dobânzi pe care CARP Gura Humorului refuza să le restituie pensionarilor. Bătrânii au solicitat rezilierea contractului cu CARP Gura Humorului şi restituirea sumelor depuse plus dobânzile calculate la zi, iar CARP Gura Humorului a refuzat”, a declarat Elena Oanea.

Pentru abaterile constatate şi afectarea intereselor economice ale membrilor CARP s-au aplicat amenzi în valoare totală de 21.000 lei.


Intră acum și în grupul de