Astarastoae la Suceava: „Exodul medicilor romani a luat o tendinta ingrijoratoare” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

“Din cauza condiţiilor din România, exodul medicilor români a luat o tendinţă îngrijorătoare”, a declarat, miercuri, la Suceava preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, care a arătat că în privinţa acestui fenomen “suntem unici în Europa”. Potrivit şefului CMR, în perioada 2007-2012, au fost formaţi 8.600 de medici specialişti, iar în acelaşi interval de timp au plecat din România 11.200 de medici.

Astărăstoae a spus într-o conferinţă de presă că România “a pierdut” aproximativ trei miliarde de lei numai cu cheltuielile de educaţie pentru aceşti medic şi că s-a ajuns ca în unele spitale să nu existe măcar un singur medic specialist într-un anumit domeniu.

Preşedintele CMR a precizat că printre motivele care stau la baza plecării medicilor din România se numără blamarea corpului medical şi lipsa de respect pentru această categorie profesională, veniturile mici ale medicilor, politizarea excesivă a sistemului sanitar care nu permite realizarea sau dezvoltarea unei cariere profesionale, frica de malpraxis în condiţiile în care medicii sunt nevoiţi “să improvizeze de la o zi la alta” în lipsa unor dotări sau asigurării medicamentelor necesare tratării pacienţilor.


Intră acum și în grupul de