Elevii Colegiului “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului au spus “NU FUMATULUI!”


Intră acum și în grupul de

Elevii Colegiului “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului s-au implicat în campania “Un măr pentru o viaţă mai bună” prin care au susţinut motto-ul “NU FUMATULUI!”, informează într-un comunicat de presă, Ruxandra Vatavu, elevă în clasa a X-a, la liceul humorean.

“Tot mai des auzim discuţii despre cât de periculoasă este ŢIGARA atât pentru un adolescent, cât şi pentru adulţi, însă majoritatea dezbaterilor rămân la acest nivel, un nivel ce nu depăşeşte câteva propozitii. După precizările Organizaţiei mondiale a sănătăţii (OMS), tabagismul este pe cale să devină principala cauză de morbiditate şi mortalitate din lume. De aceea anul acesta, elevii Colegiului << Alexandru cel Bun >> din Gura Humorului au hotărât să nu stea indiferenţi la problemele din jur şi să spună în felul propriu << NU FUMATULUI! >> .

Astfel, într-un timp relativ scurt, o sugestie a reuşit să se contureze într-o activitate de amploare cu ajutorul seriozităţii şi originalităţii colegilor mei, o demonstraţie care şi-a propus să fie o acţiune concretă, o reacţie a unei majorităţi a tinerilor din comunitatea noastră care vădit se arată împotriva tutunului şi nu numai. În plus, campania << UN MĂR PENTRU O VIAŢĂ MAI BUNĂ >> şi- a propus să militeze în egală masură şi împotriva violenţei şi a drogurilor. Aceste vicii sunt întâlnite tot mai des în rândul liceenilor, însă noi am vrut să demonstrăm că putem să fim altfel şi să ne opunem lor, cu condiţia să fim uniţi. Astfel, ne-am adunat 20 de clase ale Colegiului şi am muncit pregătind până la ultimul detaliu reuşita acestui eveniment”, povesteşte Ruxandra Vatavu.

Potrivit acesteia, scenariul îl cunoştea fiecare pe dinafară: “aveam să oferim trecătorilor fumători un măr în schimbul unei ţigări. În plus, fiecare clasă avea pancarde personalizate şi sloganuri bine stabilite, iar toţi participanţii purtam tricouri albe pentru a simboliza puritatea vieţii într-o lume curată, nepoluată, opţiunea pentru un stil de viaţă necontaminat de substanţe nocive. Ideile noastre s-au concretizat într-o demonstraţie paşnică, legală, care a urmat traseul dintre locaţia Colegiului nostru până la Primăria oraşului.

Acţiunea << mărul >> a început dis de dimineaţă, primele mere fiind oferite colegilor surprinşi în afara şcolii în postura de fumători. Chiar şi profesorii noştri ce aparţin clasei fumatorilor nu s-au arătat ostili cauzei noastre şi au oferit câte o ţigară în schimbul unui măr. După primire, fiecare tigară a fost ruptă, pentru a nu mai putea fi folosite niciodată.

Singurul regret pe care l-am simţit a fost faptul că nu toţi fumătorii au dorit să încerce să renunţe la viciu doar pentru o clipă, simbolic. Foarte mulţi au refuzat schimbul măr-ţigară motivând faptul că ţigările sunt scumpe. Cu toate acestea am întâlnit şi persoane cooperante care ne-au apreciat gestul. Marşul nostru a durat preţ de o oră, iar la sfârşitul evenimentului ne-am reîntors la scoală mulţumiţi de modul cum am atras atenţia asupra faptului că mediul are nevoie de oameni responsabili, nu de vicioşi. La şcoală am găsit utilitate ţigărilor rupte: le-am folosit la umplerea conturului unei ţigări desenate, stilizate, o ţigară de dimensiuni mari care nu va putea fi fumată niciodată şi care afişată la avizierul şcolii ne va aminti de încercarea noastră de a lupta pentru o astfel de cauză. Rămâne speranţa noastră că va veni o zi când adulţii vor da prioritate altfel alegerilor personale.

M-am simţit mândră de acţiunea întreprinsă de Consiliul Elevilor. Am demonstrat că facem fapte bune, deci existăm!”, a concluzionat eleva.


Intră acum și în grupul de