42 de cazuri de meningita s-au inregistrat in ultimele doua saptamani, la Suceava


Intră acum și în grupul de

În prezent, în judeţul Suceava se înregistrează un număr 42 de cazuri de meningită virală, conform unui raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică, transmis sâmbătă Ministerului Sănătăţii, se arată pe ms.ro.

Potrivi sursei, cazurile de îmbolnăvire au fost înregistrate în ultimele două săptămâni în colectiviăţi de copii şcolari şi preşcolari din municipiul Suceava.

Până sâmbătă, 16 iunie 2012, la nivelul judeţului s-au înregistrat 42 cazuri de meningită virală, din care 36 în municipiul Suceava.

Dintre cele 36 cazuri, un număr de 18 cazuri (17 copii şi un adult) au fost într-un focar dintr-o grădiniţă din municipiu; alte 10 cazuri au fost secundare în colectivităţi de copii şcolari şi prescolari din oraşul Suceava.

„La alte 8 cazuri sporadice din municipiul Suceava nu a fost stabilită legătura epidemiologică directă cu focarul iniţial.

În judeţ au fost înregistrate 3 cazuri într-un focar rural şi alte 3 cazuri sporadice.
Rezultate preliminare ale investigaţiilor de laborator de la focarul iniţial din municipiul Suceava sugerează îmbolnăvirea cu enterovirusuri.

Enterovirusurile circulă în sezonul cald (primăvara-vara) şi se transmit pe cale fecal-orală prin mâini murdare, alimente şi obiecte contaminate, mai ales în colectivităţile de copii, transmiterea fiind favorizată de deficienţe de igienă personală (spălatul mâinilor).

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Suceva au intensificat supravegherea epidemiologică la nivelul judeţului în special, în colectivităţile de copii, pentru a identifica precoce alte eventuale cazuri; de asemenea, au fost efectuate activităţi de dezinfecţie în colectivităţile de copii şi au fost făcute instruiri igienico-sanitare cu personalul acestor instituţii”, se arată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

RECOMANDĂRI PENTRU POPULAŢIE

Pentru a preiîntâmpina apariţia unor noi focare, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor şi să respecte regulile de igienă individuală (spălarea pe mâini înainte de masă, după diverse activităţi, după folosirea toaletelor), spălarea riguroasa a fructelor şi legumelor înainte de consum, evitarea scaldatului în locuri neamenajate şi necontrolate, consumul de apă numai din surse sigure, colectarea corespunzătoare şi evacuarea zilnică a gunoiului menajer.

“Conform raportului INSP, la nivel naţional NU se înregistrează în nici un caz o epidemie de meningită virală”, se arată pe ms.ro.


Intră acum și în grupul de