Slanina afumata, branza de burduf si poalele in brau, atractiile Targului de Craciun instalat in centrul Sucevei


Intră acum și în grupul de

Târgul de produse tradiţionale româneşti deschis oficial în seara zilei de sâmbătă, pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, în cadrul evenimentului intitulat „Crăciun în Bucovina”, a reunit duminică zeci de curioşi şi gurmanzi.

Fie că au venit hotărâţi să cumpere, sau să guste din produsele tradiţionale româneşti preparate de producătorii din zona Bucovinei, fie că au venit din curiozitate la târg, ca să testeze piaţa, în cursul dimineţii de duminică, cetăţenii au făcut rând la tarabele comercianţilor. Aglomeraţia s-a produs îndeosebi după ora prânzului când oamenii au ieşit de la Biserică.

Chiar dacă unii dintre ei susţineau că au venit doar ca să îşi clătească ochii, nu au putut rezista tentaţiei de a cumpăra măcar o bucăţică de slănină afumată, ce se vindea la accesibilul preţ de 18 lei/kg, o brânză de burduf (19 lei/kg) pentru masa de prânz, sau măcar câteva poale în brâu, la 2 lei bucata.

„Ne-am trezit de dimineaţă cu gândul să venim la Târgul de produse tradiţionale din centru, tocmai pentru că ne declarăm clienţi fideli ai acestui gen de piaţă. Suntem o familie de gurmanzi, apreciem mâncarea tradiţională de pe meleagurile noastre şi o consumăm de fiecare dată cu aceeaşi poftă, întrucât avem încredere în priceperea gospodarilor din Bucovina”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Ion S., unul dintre cumpărători.

În ceea ce priveşte preţurile, la produsele din carne, acestea variază între 18 şi 50 lei/kg. Dacă cel mai ieftin produs la această categorie este slănina (18 lei/kg), la polul opus se află pastrama afumată de curcan sau oaie şi muşchiul de vită crud, care se vând la preţul de 50 lei/kg.

„Deşi mai este ceva timp până la masa de Crăciun, acest târg este binevenit, întrucât avem posibilitatea să gustăm, măcar de poftă, cele mai bune preparate, fără conservanţi, direct de la sursă, de la ţăranul gospodar român. Am cumpărat câteva fire de cabanos (27 lei/kg), caltaboşi (18 lei/kg), dar şi o scăriţă afumată (23 lei/kg)”, a spus Aurica V.

Pe lângă produsele din carne şi brânză şi cele de patiserie, comercianţii au adus la târg şi miere de albine, siropuri naturale şi dulceţuri, mere (între 2 şi 3,5 lei kg), dar şi băuturi precum vinul şi ţuica.

Dincolo de acestea, la târg există şi standuri cu produse fabricate manual – costume populare, măşti pentru Anul Nou, ciorapi împletiţi din lână, ulcele, ustensile din lemn folosite în gospodărie, brăţări din aţe colorate ş.a.

Toate acestea se vor găsi la vânzare până în data de 13 ianuarie 2013, aceasta fiind perioada de desfăşurare a evenimentului „Crăciun în Bucovina”.

Dincolo de produsele tradiţionale şi meşteşugăreşti menţionate mai sus, programul „Crăciun în Bucovina” va aduce sucevenilor cele mai frumoase parade ale măștilor și ale portului popular specifice fiecărei zone etnografice a județului, dar şi spectacole de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou susținute de cele mai reprezentative grupuri/formații artistice de amatori și de profesioniști din județ.


Intră acum și în grupul de