Acasă Social „Nu lasa violenta sa te transforme intr-un infractor”, campanie de prevenire a...

„Nu lasa violenta sa te transforme intr-un infractor”, campanie de prevenire a delincventei juvenile


Intră acum și în grupul de

Comunicat de presa

Delincvenţa juvenilă, este componentă a criminalităţii, o parte a acesteia cu identitate proprie, conferită de categoria de indivizi la care se referă. Această identitate proprie este reflectată şi de caracterul sinuos al acestui fenomen, care nu se suprapune pe evoluţia, pe creşterile şi descreşterile înregistrate de fenomenul infracţional în general. Acest aspect este reliefat şi de faptul că, criminalitatea în rândul minorilor are multe cauze diferite de cele ale criminalităţii adulţilor.Delincvenţa juvenilă este un fenomen de devianţă, manifestat prin incapacitatea unor minori şi tineri de a se adapta la normele de conduită din societate, incapacitate datorată unor cauze de ordin bio – psiho – social. Având în vedere importanţa pregătirii tinerei generaţii în spirit antiviolent, IPJ Suceava prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a demarat campania ,,Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor”. Campania îşi propune informarea tinerilor cu privire la consecinţele în plan juridic şi personal generate de încălcarea legii.



epureanu,elevi delicventa juvenila

Pentru susţinerea activităţilor de campanie a fost realizat un film educativ denumit ,,Cheia e la tine!”. Filmul cuprinde mărturiile unor tineri încarceraţi în penitenciarul pentru minori de la Craiova.  Filmul constituie baza unor discuţii libere şi interactive cu elevii claselor de liceu, grupul ţintă al campaniei fiind tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani.  Campania a fost lansată pe raza întregului judeţ, începând de luni 14 ianuarie, desfăşurându-se în unităţile de învăţământ 25 de activităţi de informare şi responsabilizare a tinerilor. În municipiul Suceava activităţile s-au desfăşurat la Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară şi Colegiul Tehnic „Al.I.Cuza”. Totodată, dat fiind faptul că absenteismul şcolar a fost identificat ca punct iniţial în dezvoltarea ulterioară a unor comportamente de tip delictual în rândul tinerilor, la nivelul întregului judeţ au fost organizate acţiuni de depistare a tinerilor care absentează în mod nemotivat de la cursuri şi frecventează barurile din apropierea unităţilor de învăţământ.

Poliţiştii din structurile de ordine publică şi poliţiştii de proximitate din cadrul dar şi agenţii şi ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava au desfăşurat acţiuni în barurile şi unităţile de alimentaţie publică din zona unităţilor de învăţământ. La nivelul judeţului au fost identificati 180 de elevi care absentau de la cursuri. De asemenea s-au constatat 24 de cazuri de abandon şcolar.  Au fost efectuate controale în 233 baruri şi unităţi de alimentaţie de pe raza judeţului, administratorii acestora fiind instruiţi cu privire la responsabilităţile pe care le au cu privire la vânzarea de alcool şi tutun către minori. Au fost verificate 750 de unităţi de învăţământ preuniversitar, constatându-se faptul că doar 176 dintre acestea sunt dotate cu sisteme de supraveghere şi 118 sunt deservite de pază proprie sau asigurată prin firme de specialitate.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version