Cat lapte praf pentru sugari are pe stoc DSP Suceava


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică Suceava mai are pe stoc un număr de 3.191 de cutii de lapte praf destinate sugarilor care nu pot fi alăptaţi, a declarat pentru NewsBucovina.ro, purtătorul de cuvânt din cadrul instituţiei sucevene, Adrian Popescu.

Potrivit acestuia, în urma licitaţiei naţionale organizate de Ministerul Sănătăţii, DSP Suceava a achiziţionat, pentru anul 2012, 18.832 de cutii de lapte praf, din care, în prezent, în stocul instituţiei mai sunt 3.191 de cutii. “Restul cutiilor au fost distribuite la primăriile din judeţ”, a arătat Popescu.

lapte praf bebelusi 2

Se pare că această cantitate este suficientă pentru acoperirea primului trimestru al anului 2013, până când se vor stabili bugetele Programelor Naţionale de Sănătate, undeva în cursul lunii martie.

Reamintim că cele 18.832 de cutii primite în 2012 au ajuns la DSP Suceava în trei tranşe: 5.899 de cutii în data de 6 martie, 2.967 în 2 august şi 9.966 în 14 decembrie. Suma alocată a fost de 249.000 de lei. În cursul anului 2012, au fost aproximativ 1.200 de copii beneficiari.

Laptele praf se acordă gratuit doar pe bază de reţetă eliberată de medicul de familie

Precizăm că, laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în următoarele criterii: au mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării ca urmare a unor boli grave, şi anume TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză; au mame infectate cu HIV sau care fac tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consumă droguri, sunt dependente de alcool sau tutun, vicii care determină intoxicaţii ale copilului.

Totodată, au dreptul la gratuitate copiii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), din cauza absenţei laptelui matern.

Legea spune că, creşterea nesatisfăcătoare a copilului va fi consemnată în fişa de consultaţie medicală a acestuia, după evaluarea, de către medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alăptare şi a curbei ponderale.

Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiţii: copilul nu a recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţă; copilul cu vârsta cuprinsă între 0-8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 500 g/lună; copilul cu vârsta mai mare de 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 250 g/lună; este vorba de un copil adoptat, aflat în familie de plasament sau cu mamă decedată.


Intră acum și în grupul de