Elevii de la Colegiul Tehnic „Petru Musat”, in cautarea job-ului perfect


Intră acum și în grupul de

Colegiul Tehnic "Petru Musat" SuceavaComunicat de presă

Cine-i şopteşte astăzi adolescentului mereu grăbit, adaptat unei societăţi cu valori promovate excesiv de media, care este cea mai potrivită cale de urmat în ceea ce priveşte cariera lui viitoare?

Unul din răspunsuri este şcoala. Orientarea privind cariera realizată în cadru formal se bazează pe completare de chestionare menite să  scoată în evidenţă abilităţi sau competenţe dominante care ar putea trimite adolescentul spre un anumit domeniu de activitate. Un alt sprijin vine din stagiile de pregătire practică pe care elevii învăţământului profesional şi tehnic le derulează la angajatori din domeniul la care au aplicat la începutul studiilor liceale. Dar dacă domeniul în care se pregătesc nu s-a ridicat/nu corespunde nivelului aşteptărilor lui?

O altă variantă accesibilă elevului este participarea la diverse târguri de profil sau acţiuni gen Porţi deschise sau Student pentru o zi  organizate, în general, de instituţii de învăţământ superior.

Astfel, Junior Achievement România implementează anual (în 2013 aflându-se la cea de-a XI-a ediţie) un program internaţional de orientare profesională pentru elevi sub denumirea “JOB SHADOW DAY”. Obiectivul programului este familiarizarea elevilor cu piaţa forţei de muncă. Activitatea centrală pentru elevi este desfăşurarea unei zile în „umbra unui angajat”. Alegerea domeniului/tipului de activitate este liberă. Fiecare aplică unde i se pare că ar performa într-o viitoare carieră, iar coordonatorul programului caută variantele cele mai potrivite.Colegiul Tehnic "Petru Musat" Suceava

Deşi „boboci” în program, elevilor Colegiului Tehnic „Petru Muşat” Suceava li s-a deschis încă un drum în abordarea carierei. Şi uite aşa, elevi care mai au un pas până la a fi tehnicieni în turism, în activităţi economice sau în prelucrarea lemnului, au îmbrăţişat în săptămâna 1-5 aprilie 2013 cariere de profesor pentru învăţământul preşcolar, bibliotecar, agent de turism, jurnalist, lider sindical, manager, agent asigurări, agent de vânzări, responsabil logistică.

Pasul cel mai greu pe care coordonatorii programului l-au avut de făcut a fost realizarea „punţilor” cu angajatorii locali/instituţii/organizaţii dispuse să fie partenere într-un astfel de program. Muncă multă şi rezultate pe măsură, lume reticentă dar şi mulţi dispuşi să ajute, motiv pentru care le mulţumim.

În cadrul proiectului au fost angrenaţi 33 de elevi. „Am văzut ce înseamnă munca la radio, parte din ce înseamnă să fii jurnalist, ce înseamnă munca în echipă şi cât de frumoasă este familia de la serviciu”, a declarat Ana Maria. Maria, o altă elevă implicată în proiect a spus: „Mi-aş dori să repet experienţa foarte plăcută din agenţia de turism”.

„Participând la activităţile acestui proiect am avut ocazia să încerc ceva nou, interesant, palpitant… lumea presei scrise e miraculoasă! Mulţumesc organizatorilor”, a concluzionat Ştefan.

Coordonatori proiect – prof. Daniela Simion şi prof. Corina Hrimiuc, de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava


Intră acum și în grupul de