Protest al disponibilizatilor de la Termica in fata Palatului Administrativ (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Nemulţumiţi că nu primesc salariile compensatorii, o parte din foştii salariaţi ai Termica SA au protestat, marţi, în faţa Palatului Administrativ din municipiul Suceava.

Astfel, aproximativ o sută din cei 240 de disponibilizaţi ai Termica SA Suceava au acuzat autorităţile că nu şi-au respectat promisiunile, strigând „Hoţii” sau „Mincinoşii” şi afişând pancarte cu mesaje de genul „Oltchim=Termica Suceava” sau „Voi aţi tras tunuri, noi am rămas pe drumuri”. Oamenii au anunţat că vor continua protestele şi zilele următoare deşi nu au autorizaţie.

Disponibilizaţii cer Guvernului să aprobe o hotărâre în baza legislaţiei privind concedierile colective prin care să li se completeze veniturile ajutorului de şomaj până la suma de 1.539 de lei/lună, dar cer să li se achite salariile compensatorii conform contractului colectiv de muncă.

Preşedintele sindicatului Prometeu din Termica SA, Iordănel Secrieru, a declarat, luni, după o întâlnire cu autorităţile locale şi judeţene, că disponibilizaţii ar fi trebuit să primească salarii compensatorii din partea societăţii, dar că banii pe care municipalitatea i-a virat în conturile Termica SA pentru aceste plăţi au fost folosiţi pentru achiziţionare de certificate CO2.  Totodată, liderul sindical a arătat că persoanele disponibilizate sunt nemulţumite că nu li se asigură nici venitul de completare, potrivit legislaţiei în cazul concedierilor colective, şi că în acest sens autorităţile judeţene ar urma să facă demersuri la Guvern pentru asigurarea fondurilor după rectificarea bugetară.

Consiliul Local Suceava a aprobat în şedinţa din luna mai planul de restructurare al societăţii, care prevede disponibilizarea a 295 de angajaţi, care vor primi salarii compensatorii conform contractului colectiv de muncă, din cei 569 ai societăţii. Salariaţii care au rămas în societate se ocupă de activităţi de distribuţie şi de asigurarea serviciilor de furnizare a apei calde menajere până când va intra în funcţiune noua centrală termică a municipiului, care este construită de Adrem Invest.

Autorităţile locale anunţaseră iniţial că angajaţii Termica SA ce vor fi disponibilizaţi în baza programului de restructurare vor beneficia de salarii compensatorii totalizând 11 milioane de lei din fondurile societăţii, iar alte 7,3 milioane de lei, reprezentând compensaţii suplimentare, vor fi alocate prin Hotărâre de Guvern, ca măsură de protecţie socială pentru persoane disponibilizate în urma unor concedieri colective.

 Primarul Sucevei, Ion Lungu, a arătat că Primăria Suceava şi-a făcut datoria faţă de Termica SA şi că în acest an a plătit 29,5 milioane de lei pentru stingerea datoriilor faţă de firma de termoficare.


Intră acum și în grupul de