Rezultate ale cercetarii din USV Suceava pe coperta revistei germane „European Journal of Inorganic Chemistry”


Intră acum și în grupul de

Prestigioasa revistă germană „European Journal of Inorganic Chemistry” a dedicat coperta volumului publicat în această lună rezultatelor de cercetare obţinute în cadrul unei colaborări dintre Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), România, Universitatea din Versailles St. Quentin-en-Yvelines (UVSQ), Franța și Universitatea Catolică din Louvain la Neuve (UCLN), Belgia, se arată într-un comunicat de presă remis din partea instituției de învățământ superior.

Mihai DimianPotrivit sursei citate, articolul științific evidențiat analizează comportamentul histeretic al unor nanocompuși cu tranziție de spin folosind un model de tip Ising și o metodă de simulare stocastică de tip Monte Carlo. Aceste rezultate explică rolul interacțiunilor de scurtă și lungă distanță, precum și efectele termice și de presiune asupra stărilor metastabile ale acestor nanocompuși și ale tranzițiilor dintre ele descoperite recent în mai multe laboratoare experimentale. Pe plan internațional, nanomaterialele cu tranziție de spin sunt testate pentru aplicații în dezvoltarea unei noi generații de senzori, dispozitive de afișare optică și memorii optoelectronice.

Daniel ChirutaÎn document se arată că, grupul de cercetare româno-franco-belgian este compus din asistent drd. Daniel Chiruță și profesor dr. Mihai Dimian din cadrul Departamentului de Calculatoare, Electronică și Automatică al USV, profesor dr. Jorge Linares și profesor dr.  Pierre Dahoo (UVSQ), respectiv profesor dr. Yann Garcia (UCLN).  În interviul acordat de autorii articolului revistei germane și publicat pe prima pagină a acesteia sunt evidențiate istoria acestei colaborări internaționale, motivația studiului efectuat și importanța rezultatelor obținute, precum și perspectiva multidisciplinară a grupului ce include cercetători cu expertiză în fizică, chimie, matematică și inginerie. Merită menționat faptul că revista este parte a editurii Wiley și are un factor de impact ISI de 3,12. Cercetările efectuate de partea română au fost finanțate din cadrul contractului UEFISCSU RU-107/2010 destinat formării echipelor de tineri cercetători condus de prof. Dimian. Autorii adresează mulțumiri domnului drd.art. Florin Gheoghiu din cadrul USV pentru ajutorul acordat în realizarea imaginii publicate pe coperta revistei.


Intră acum și în grupul de