Asociatia Sukar Rromano lanseaza proiectul „Sanatatea prin prevenire si informare”, la Suceava

Asociaţia Sukar Rromano lansează proiectul „Sănătatea prin prevenire şi informare”, finanţat de către Agenţia Naţională pentru Romi, în contextul Anului European al Cetăţeniei, informează într-un comunicat de presă, Alina Iuliana STAN, coordonatorul proiectului.

doctors desk

Potrivit acesteia, Asociaţia Sukar Rromano este o organizaţie nonguvernamentală care are ca misiune promovarea dialogului social, participarea şi implicarea comunităţilor de romi în structurile de luare a deciziilor privind politicile de incluziune a cetăţenilor români de etnie romă, prin îmbunătăţirea comunicării între structurile administrative şi comunităţile de romi.

Partenerii acestui proiect sunt: Instituţia Prefectului-judeţul Suceava, Direcţia de Sănătate Publică Suceava, Primăria Comunei Valea Moldovei şi Primăria Comunei Ciprian Porumbescu.

Obiectivul principal al proiectului “Sănătatea prin prevenire şi informare” îl constituie creşterea accesului romilor din judeţul Suceava şi anume din comunităţile Valea Moldovei şi Ciprian Porumbescu, la serviciile publice de sănătate în contextul Anului European al Cetăţeniei, pentru implementarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2012-2020.

Obiectivele specifice sunt: evaluarea stării de sănătate pentru un număr de 300 de persoane de etnie romă prin efectuarea unui set de analize; creşterea nivelului de adresabilitate la serviciile de asistenţă medicală primară şi de specialitate a persoanelor de etnie romă din cele două comunităţi din judeţul Suceava; creşterea nivelului de informare cu privire la importanţa educaţiei pentru sănătate în rândul persoanelor de etnie romă din cele două comunităţi din judeţul Suceava.

În document se mai arată că proiectul se adresează unui număr de 300 de persoane din cele două comunităţi, cărora li se vor efectua analize medicale, vor fi diagnosticaţi medical, vor fi  îndrumaţi spre medicii specialişti pentru rezolvarea problemelor de sănătate depistate şi vor fi consiliaţi pentru a se înscrie pe listele medicilor de familie.

De asemenea în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Suceava se va iniţia o campanie de informare asupra importanţei sănătăţii.

Aceste activităţi sunt menite să contribuie la îmbunătăţirea efectivă a stării de sănătate actuală a membrilor celor două comunităţi.

Conferinţa de lansare a acestui proiect va avea loc marţi, 20 august , ora 12:00, în Sediul Palatului Administrativ, sala “Bucovina”.