Peste 100 de elevi suceveni au fost prinsi chiulind de la ore

       Pentru prevenirea fenomenului de abandon şi absenteism şcolar, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, împreună cu Inspectoratul Şcolar Suceava desfăşoară mai multe programe parteneriale. În cadrul acestora IPJ Suceava a iniţiat în perioada 01.10 – 15.12.2013 acţiunea  ,,Abandonul şi absenteismul şcolar – primii paşi către delincvenţă” , urmând a fi derulate atât activităţi de informare şi responsabilizare cât şi activităţi operative în teren în vederea identificării tinerilor care absentează de la cursuri.

chiul elevi

Având în vedere activităţile programate în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, poliţiştii de prevenire şi de proximitate au derulat în zilele de 01 şi 02 octombrie  activităţi în mediul şcolar şi în zona barurilor din proximitatea unităţilor de învăţământ.

 În cele două zile,la nivelul judeţului peste 150 de poliţişti au participat la o acţiune în vederea asigurării climatului de siguranţă în zona unităţilor de învăţământ şi a identificării elevilor care absentează de la orele de curs.

În urma acţiunilor au fost identificaţi peste 100 elevi care absentau de la cursuri; au fost organizate 82 întâlniri cu conducerile unităţilor de învăţământ şi cu părinţii şi elevii; de asemenea au fost instruiţi cu privire interzicerea vânzării de alcool către minori 62 de  reprezentanţi ai unor localuri de alimentaţie publică şi baruri.

Abandonul şi absenteismul şcolar sunt primii paşi făcuţi de tineri către delincvenţă. Sunt situaţii în care inclusiv părinţii, datorită problemelor financiare, decid ca tinerii sa nu mai urmeze cursurile şcolare. Din păcate stopează astfel dezvoltarea personal a copiilor şi generează o creştere a gradului de expunere la fenomenul infracţional .

          Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, scopul fiind acela de reducere a gradului de abandon şi absenteism şcolar, în subsidiar urmărindu-se reducerea riscului infracţional şi victimal al minorilor.