Aproape 300 de medici specialisti si de familie din Suceava au fost sanctionati la inceputul lunii octombrie. Detalii aici!


Intră acum și în grupul de

medic de familieUn numar de 287 de medici specialisti si de familie au fost sancţionati la inceputul lunii octombrie 2013, deoarece au incalcat protocoalele de prescriere a unor medicamente, nerespectand astfel prevederile contractului incheiat cu CAS Suceava, informează într-un comunicat de presă, reprezentanţii instituţiei sucevene.

Potrivit sursei citate, la inceputul acestei luni inspectorii Serviciului Control au efectuat o actiune de control operativ pentru verificarea modului de prescriere, in anul 2012, de catre medicii de familie si medicii specialisti aflati in contract cu CAS Suceava, a medicamentelor aferente denumirilor comune internationale ERDOSTEINUM, GINKGO BILOBA si CEREBROLYSIN.

Incepand cu data de 10 mai 2012 s-au modificat protocoalele terapeutice care reglementeaza modul de prescriere a acestor medicamente, respective – In cazul medicamentului ERDOMED, protocolul terapeutic din mai 2012 prevede ca acesta sa fie prescris adultilor de peste 40 ani doar de medicii specialisti pneumologi si medicina interna. Inspectorii CAS Suceava au analizat bazele de date cuprinzand retetele compensate si gratuite simultan cu medicii care le-au prescris si au constatat ca 1.610 retete cu ERDOMED au fost prescrise si de medici de alte specialitati decat cele prevazute in protocol, precum si de unii medici de familie.

In document se mai arata ca, in cazul medicamentelor aferente denumirii comune internationale GINKGO BILOBA (Tanakan, Ginkgo Biloba, Bilobil etc), protocolul terapeutic din mai 2012 prevede ca aceste medicamente sa fie prescrise pe retetete compensate si gratuite doar pentru diagnosticele de dementa si boala Alzheimer, de medicii specialisti neurologi, psihiatri si geriatri, precum si de medicii de familie doar daca au scrisoare medicala de la medicii de aceasta specialitate, dupa ce medicul specialist a prescris prima reteta. In acest caz s-a constatat ca 1.291 retete cuprinzand aceste medicamente  au fost prescrise si de medici cu alte specialitati decat cele prevazute in protocol, precum si de unii medici de familie, fara scrisoare medicala, precum si pentru alte diagnostice decat cele mentionate anterior.

In cazul medicamentului CEREBROLYSIN protocolul terapeutic din anul 2012 prevede ca acest medicament sa fie prescris intr-o anumita cantitate/pacient/an. In cazul a 128 retete s-au constatat prescrieri de doze mai mari decat cele prevazute in protocol.

“La finele acestor verificari s-a constat ca un numar de 287 de medici (specialisti si medici de familie) au incalcat protocoalele de prescriere a medicamentelor, nerespectand astfel prevederile contractului incheiat cu CAS Suceava. Acestor medici le-a fost imputata contravaloarea retetelor prescrise fara respectarea protocoalelor terapeutice, suma totala imputata fiind de 107.517 lei, din care: 44.828 lei pentru nerespectarea modului de eliberare a medicamentului ERDOMED, 39.122 lei pentru nerespectarea protocolului de prescriere a medicamentelor GINKGO BILOBA si 23.567 lei pentru CEREBROLYSIN”, transmit reprezentanţii CAS Suceava.


Intră acum și în grupul de