Mircea Lucescu: „Detest Steaua de când Valentin Ceauşescu nu m-a primit acolo”


Intră acum și în grupul de

O carieră de jucător petrecută la Dinamo pare un motiv destul de bun pentru a ajunge să deteşti Steaua. Dacă mai eşti şi antrenorul „câinilor”, efectul este garantat. Cu toate acestea, deşi se află în această situaţie, tehnicianul Mircea Lucescu detestă echipa din Ghencea din cu totul alte motive, care datează din perioada premergătoare Revoluţiei din 1989. Atunci, Lucescu s-ar fi autopropus ca antrenor în Ghencea, pentru a fi refuzat cu seninătate de Valentin Ceauşescu, persoană influentă în acea vreme la clubul militar.
Gazeta Sporturilor arată, într-un articol publicat vineri, că actualul tehnician al lui Şahtior Doneţk a fost foarte afectat de o întâmplare care a avut loc în 1984. Pe atunci antrenorul echipei naţionale, Lucescu a observat formarea unui nucleu valoros de jucători în Ghencea, motiv pentru care a vrut să preia echipa ca antrenor. “Il Luce” s-a autopropus la echipă, iar răspunsul pe care l-a primit a fost unul pe cât de simplu, pe atât de frustrant pentru fostul dinamovist. Ion Alecsandrescu şi Valentin Ceauşescu l-au refuzat imediat, explicând că stilul antrenorului este unul prea defensiv şi neplăcut echiului pentru o echipă ca Steaua, dar şi că venirea acestuia în Ghencea ar isca un conflict puternic între două ministere importante, al Internelor şi al Apărării.
“Când Valentin Ceauşescu a-nceput să se ocupe de Steaua, eu eram selecţioner. Participam la toate antrenamentele Stelei, mergeam cu el acasă şi discutam despre jocul echipei, dar niciodată nu m-am autopropus la Steaua”.
“Cum să joc defensiv când am avut cele mai multe goluri marcate la Hunedoara, iar în primul an la Dinamo am reuşit să marcăm peste 70 de goluri, după aceea 90 şi chiar peste 130 de goluri? Repet, nu m-am oferit eu la Steaua! Ei m-au dorit, iar eu i-am refuzat”, a dezminţit aceste informaţii reputatul antrenor, potrivit sursei citate.
Evenimentul nu a avut urmări tocmai plăcute pentru jucătorii Stelei, care au resimţit din plin răzbunarea antrenorului. Aşa se face că jucători precum Tudorel Stoica, Marius Lăcătuş, Miodrag Belodedici, Gabi Balint sau chiar Ştefan Iovan au fost ocoliţi de către selecţionerul de atunci când se făceau convocările. În schimb, Lucescu s-a bazat pe jucători de la echipe ca Dinamo, Universitatea Craiova sau Sportul Studenţesc. Drept răspuns, Steaua a refuzat, la rândul ei, să mai trimită jucători la prima reprezentativă. Conflictul nu s-a încheiat decât atunci când Lucescu a fost înlăturat de la cârma echipei naţionale, locul său fiiind luat de Emerich Ienei, recent câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua. În locul acestuia, antrenor în Ghencea a devenit Anghel Iordănescu.


Intră acum și în grupul de