Crimele din lumea sportului


Intră acum și în grupul de

Drama lui Marian Cozma nu este unică în lumea sportului. Cel mai grav moment a avut loc în 1972, când 11 olimpici şi oficiali israelieni au murit într-un atentat organizat de gruparea „Septembrie Negru” la Jocurile Olimpice de vară de la Munchen.

De-a lungul anilor, sportivii au fost victime ale conflictelor etnice, răzbunărilor mafiote şi invidiei. Printre victime: trei fotbalişti palestinieni, columbianul Andres Escobar, americanul Darrent Williams şi Monica Seles. Doar ultima a scăpat cu viaţă.
Cel mai mediatizat caz a fost însă cel al fotbalistului columbian Andres Escobar, asasinat imediat după ce participase la CM 1994, găzduit de Statele Unite ale Americii.
Nici Jocurile Olimpice nu au fost ferite de incidente criminale. În timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Munchen, în 1972, mai mulţi membri ai delegaţiei israeliene au fost luaţi ostatici şi, în cele din urmă, ucişi de gruparea teroristă Septembrie Negru.
Teroriştii au ucis 11 atleţi şi antrenori israelieni şi un poliţist german. Cinci dintre cei opt membrii ai grupării Septembrie Negru au fost ucişi de forţele de poliţie în timpul tentativei eşuate de salvare a ostaticilor. Ceilalţi terorişti au fost capturaţi, fiind însă eliberaţi ulterior, după deturnarea unui avion al companiei Lufthansa de către Septembrie Negru.

Fundaşul columbian Andres Escobar a fost ucis, în iulie 1994, în faţa unui bar dintr-o suburbie a oraşului Medelin. Escobar, care a făcut parte din echipa naţională a Columbiei la ediţiile din 1990 şi 1994 ale Cupei Mondiale, a fost considerat principalul vinovat pentru ratarea calificării în optimile de finală ale Cupei Mondiale din Statele Unite în 1994. Escobar a marcat în propria poartă în ultima partidă a Grupei A, din care a făcut şi selecţionata României, pierdută în faţa echipei ţării gazdă, cu scorul de 2-1.
Conform prietenei fotbalistului, care a fost de faţă când acesta a fost ucis, criminalul acestuia a strigat cuvântul “gol!” pentru fiecare dintre cele 12 gloanţe pe care le-a tras asupra lui Escobar.

Humberto Munoz Castro a fost găsit vinovat pentru uciderea lui Escobar şi a fost condamnat, în iunie 1995, la 43 de ani de închisoare. Pedeapsa acestuia a fost redusă la 26 de ani, în 2001, iar, patru ani mai târziu, acesta a fost eliberat, după ce a petrecut doar 11 ani în închisoare.

Jucătoarea iugoslavă de tenis Monica Seles a fost înjunghiată, în 1993, de un fan al jucătoarei Steffi Graf. Incidentul a avut loc la Hamburg, în timpul unui meci pe care Seles îl disputa în compania jucătoarei bulgare Magdalena Maleeva. Gunther Parche, care suferea de instabilitate psihică, a pătruns în terenul de joc şi a înfipt un cuţit în spatele sportivei.

Seles a fost transportată la spital şi viaţa ei a fost salvată. Monica Seles, care câştigase opt titluri de Grand Slem înaintea incidentului, a revenit în circuitul competiţional doi ani mai târziu, însă cariera sa nu a redobândit strălucirea din primii ani ai anilor ‘90.

Parche a fost condamnat în urma incidentului, însă nu a fost încarcerat niciodată, fiind considerat instabil psihic.
În ianurie 2008, printre victimele civile ale incursiunii israeliene în Fâşia Gaza figurau şi trei fotbalişti, dintre care doi internaţionali: Ayman Alkurd şi Shadi Shakhe. Numele celui de-al treilea sportiv mort nu a fost făcut public.

Un jucător de fotbal american, Darrent Williams, a fost ucis la 1 ianuarie 2007, imediat după petrecerea de Anul Nou. Autorul atacului a fost un interlop din Denver, care a deschis focul în timpul unei urmăriri cu maşinile pe străzile oraşului american. Williams era însoţit de doi prieteni, care au fost răniţi în urma împuşcăturilor. Sportivul avea 25 de ani şi trei copii.
În octombrie 2006, Giovanni Montani, un tânăr de 18 ani, a fost ucis în cartierul San Paolo, din oraşul italian Bari. Victima era nepotul unui mare mafiot al anilor ‘80, Andrea Montani, aflat în închisoare de 15 ani. Giovanni Montani era considerat unul dintre cei mai talentaţi tineri jucători din Italia.

La 1 martie 2006, Jose Oger Bermudez, fotbalist originar din Honduras, a fost omorât prin împuşcare la Ciudad de Guatemala. El era component al formaţiei guatemaleze Aurora. Corpul lui Bermudez a fost gasit, ciuruit de gloante, în maşina sa.


Intră acum și în grupul de