CS Universitatea a încheiat un sezon de excepţie (Handbal, Cupa Challenge)


Intră acum și în grupul de

Odată cu finala Challenge Cup de duminică seară s-a tras cortina peste sezonul 2008-2009 şi pentru CS Universitatea Suceava. Handbaliştii echipei locale au avut un an de excepţie la finele căruia şi-au depăşit obiectivele propuse: clasarea pe un loc de cupă europeană şi trecerea a unu-două tururi în Challenge Cup.

Parcursul reuşit de „studenţi” în Europa a depăşit imaginaţia celor mai optimişti suporteri ai grupării universitare. Pentru suceveni, CS Universitatea ar trebui să fie câştigătoarea acestei competiţii, mai ales dacă ne gândim că UCM Reşiţa ar fi putut să participe în acest sezon în Cupa EHF conform poziţiei pe care a ocupat-o anul trecut în Liga Naţională. Bănăţenii au dorit însă să joace tot în Cupa Challenge tocmai pentru a o câştiga a treia oară, iar trofeul să rămână definitiv în vitrina clubului. Faptul că această echipă universitară a ajuns în finală la prima sa prezenţă într-o cupă europeană e garanţia clară că la CSU a existat o strategie pe termen lung iar oamenii de acolo au respectat-o minuţios.

Reşiţa a luat cupa pentru că a investit masiv în jucători

CSU Suceava-UCM Reşiţa nu a fost doar o finală 100% românească sau un duel între principalul şi secundul echipei naţionale de handbal a României. A fost şi o înfruntare între două echipe total diferite ca structură. În timp ce în lotul bănăţenilor se află jucători obişnuiţi cu participările în competiţiile europene precum şi componenţi ai echipei naţionale, la Suceava se regăsesc în principal jucători localnici, însuşi Aihan Omer spunând la conferinţa de presă că „satisfacţia este cu atât mai mare cu cât ai în echipă jucători din propria pepinieră”. Plusul de experienţă al reşiţenilor s-a simţit duminică şi a fost decisiv în tranşarea duelului dintre cele două formaţii însă e clar că jucătorii noştri au învăţat multe din acest parcurs european şi experienţa acestor jocuri le va fi de folos în sezonul următor atât în Liga Naţională cât şi în Cupa Challenge. Făcând o comparaţie între loturile celor două echipe trebuie remarcat faptul Aihan Omer şi-ar fi putut permite să alcătuiască 3 formaţii diferite pe care să le trimită alternativ pe teren, lucru imposibil pentru Petru Ghervan. Mai mult, tehnicianul sucevean nu a putut conta pe Mădălin Ţuţu, accidentat în prima manşă de la Reşiţa iar după 18 minute din retur Cristian Bursuc a primit cartonaş roşu. De partea cealaltă, la eliminarea lui Pârâianu, Omer a reacţionat promt şi l-a introdus pe Ghiţă Irimescu, care l-a înlocuit cu succes pe fostul internaţional.

Butulija a fost peste toţi

În plus Reşiţa l-a avut duminică pe Bojan Butulija, care a fost un jucător exponenţial la linia de 9 metri. Sârbul a marcat 9 goluri şi a fost de departe cel mai bun jucător de pe teren. La finalul meciului Butulija a demonstrat că are şi caracter. În timp ce colegii săi sărbătoreau cucerirea trofeului, Bojan a venit la Mădălin Ţuţu, aflat într-un cărucior cu rotile, pentru a-l încuraja. „Îţi doresc însănătoşire grabnică. Să fii încrezător că vei reveni pe teren, iar pentru asta să ai tot timpul în minte exemplul fotbalistului francez Djibril Cisse, care a suferit de două ori în carieră acest gen de accidentare, fractură de tibie şi peroneu, iar de fiecare dată a revenit mai puternic pe teren”, i-a spus Butulija lui Ţuţu.

S-a ajuns în finală pentru că jucătorii noştri s-au autodepăşit în unele meciuri

La conferinţa de presă de după meci, Petru Ghervan a spus că pentru a câştiga trofeul CSU Suceava are nevoie de întăriri. Directorul tehnic al sucevenilor recunoaşte că s-a acumulat o oarecare experienţă atât în rândul jucătorilor cât şi în plan organizatoric însă nu este suficient. „Anul acest am ajuns aici pentru că ne-am autodepăşit dar trebuie să fim realişti. Dacă nu mai e Reşiţa în Cupa Challenge asta nu înseamnă că noi suntem favoriţi la câştigarea trofeului. Obiectivul pentru sezonul următor va fi stabilit de Consiliul de Administraţie al clubului”, a spus directorul tehnic al universitarilor.

O altă diferenţă între Reşiţa şi Suceava este aceea a bugetelor pe care le au cele două echipe, un exemplu în acest sens fiind şi primele pe care au jucat handbaliştii bănăţeni şi cei suceveni. 3000 de euro va primi fiecare reşiţean după adjudecarea pentru a treia oară consecutiv a Cupei Challenge. De partea cealaltă, „studenţii” au jucat pe o primă de echipă care a fost de 20.000 de lei.


Intră acum și în grupul de