Suceava are un potenţial deosebit în ceea ce priveşte jocul de bridge


Intră acum și în grupul de

Unul dintre cele mai complexe şi mai îndrăgite jocuri de cărţi, joc care lasă mai puţin pe seama hazardului şi mai mult pe seama inteligenţei, este jocul de bridge. Pătruns bine la nivel naţional, jocul de bridge are în România o mulţime de adepţi şi şi-a creat un sistem competiţional bine pus la punct, cu divizii începând de la C şi până la A.

Ca urmare a acestei bune organizări şi a potenţialului bun de jucători, România s-a remarcat în competiţiile europene şi mondiale. Dovadă în acest sens a fost calificarea echipei României în primele 8 la Campionatul Mondial de bridge ce a avut loc în acest an la Beijing şi organizarea la Braşov a Campionatului Naţional de bridge pentru juniori şi tineret.

Suceava a avut în urmă cu câţiva ani buni echipă în Divizia A de bridge a României, însă din lipsa fondurilor nu a putut participa la partea a doua a campionatului. Când s-a „oprit” formaţia suceveană se afla pe locul 5 din 8 echipe. Jocul de bridge este unul deosebit de complex, există cărţi cu nenumărate sisteme de joc şi în general se desfăşoară pe durata a două, trei zile. Şi sistemele de concurs sunt destul de multe, pe perechi (axe), pe echipe, individual, mixt, competiţiile comportând mai multe aspecte decât cele legate exclusiv de joc.
Suceava găzduieşte în fiecare an o competiţie de bridge care se află în calendarul naţional oficial. În acest an, la ediţia a IV-a, Memorialul „Teodorescu” s-a desfăşurat pe durata a două zile şi a fost găzduit de o pensiune din Mănăstirea Humorului.

„Am avut echipă de top, să spunem, pentru că am evoluat în Divizia a, însă lipsa fondurilor ne-au făcut să ne oprim din ascensiune. Dacă în urmă cu 5-6 ani erau probleme de acest gen vă daţi seama cum se pun problemele în prezent. Totuşi, la o mai atentă analiză, nu este nimic de speriat. Competiţia oficială din acest an care s-a desfăşurat la Mănăstirea Humorului a fost extrem de apreciată de cei care au participat şi de către cei din conducerea federaţiei de specilalitate. Organizat de „Bridge Club Select” Suceava, Memorialul „Teodorescu” a adunat la start peste 100 de jucători care au petrecut două zile de neuitat pe meleagurile noastre.

Reacţiile celor care au participat la acest turneu de bridge au fost cele care i-au determinat pe cei din conducerea Federaţiei Române să ne sugereze faptul că zona Sucevei poate găzdui oricând un festival de bridge de cel mai înalt nivel şi cu participare internaţională. Un asemenea festival poate aduna la start cele mai bune echipe din Polonia, Ungaria, Bulgaria şi România, durează 7 zile şi poate avea şi un buget de 5.000 de euro, buget la care pot participa 10 sau chiar 20 de sponsori. Pe lângă concursul propriu-zis, participanţii pot realiza excursii în orice zonă a Bucovinei sau pot lua parte la diferite manifestări populare din această zonă.

În mod sigur zona Bucovinei are mult de oferit pentru orice european, iar în privinţa jocului propriu-zis există jucători de valoare la Suceava. Începând cu Radu şi Ştefan Tîrpea, Eugen Pintilie, Cătălin Cozma din Fălticeni, Gabriel Onciulescu din Rădăuţi, Adrian Ignat din Solca, Ovidiu Dorian, George Vlad, Corina Parasca, Oltiţa Sbiera şi Gabriela Mihalache, toţi sunt jucători de top care în mod sigur nu se vor face de râs în faţa nimănui. Jocul de bridge este unul deosebit şi merită mai multă atenţie”, a declarat Ovidiu Dorian, unul dintre jucătorii buni de bridge din Suceava.


Intră acum și în grupul de